Prijeđi na sadržaj

Nobuo Uemacu

Izvor: Wikipedija
Nobuo Uemacu
植松 伸夫
Rođen/a21. ožujka 1959.
Kōchi, Japan
Žanr/oviorkestralna
New Age
elektronička
Rock
simfonijski rock
neoklasični metal
Zanimanjeskladatelj
glazbenik
Instrumentsintisajzer
orgulje
klavir
violina
Djelatno razdoblje1985. -
Producentska kućaNTT Publishing
DigiCube
Square Enix
Universal Music
AngažmanThe Black Mages

Nobuo Uemacu (植松 伸夫; Uematsu Nobuo; Kochi, 21. ožujka 1959.) japanski je skladatelj glazbi videoigara, i jedan od dobro znanih, i svestran na polju. Skladao je glazbu Final Fantasy serije igara, i neka djela u igri Chrono Trigger, pod kompanijom Squaresoft. King's Knight prva je videoigra za koju je ikada skladao. "To Zanarkand" MIDI format glazbe iz Final Fantasy X.[neaktivna poveznica]

Životopis

[uredi | uredi kôd]

Rođen u gradu Kōchiju u Japanu, Uemacu je počeo svirati klavir u dobi od dvanaest godina (uzor mu je u to vrijeme bio Elton John). Nakon što je završio školu u Sveučilištu Kanagawa, skladao je glazbu za reklame prije nego što se pridružio tvrtki Square d.o.o. (sada Square Enix Co., Ltd.) u 1986. Počeo je skladati glazbu za više od 30 igara, uključujući i seriju FINAL FANTASY koja je osvojila brojne nagrade. Franšiza FINAL FANTASY pretvorila se u jednu od najbolje prodavanih serija videoigara na svim konzolama, prodanu u više od 60 milijuna primjeraka u svijetu (od ožujka 2004). Uemacuova glazba bila je ključan element u uspjehu serije, noseći duboke priče kroz emocionalnu glazbu. U Listopadu 2004, Uemacu je oformio Smile Please Co., LTD. (hrv. Smiješak Molim Co., Ltd.) i nastavlja skladati za Square Enix uz nekoliko drugih radova. Njegovi stilovi sežu od klasične glazbe, do tajanstveno prekrasne vrste glazbe ponekad opisane kao "New-Age", do hyper-percussive techno-electronic, slične po zvuku nekim skladbama Emerson, Lake i Palmer, jedni od njegovih uzora, do neke nepredvidljive kategorije glazbe. Uemacu je glasovit skladatelj zbog kojeg je poštovan napredak napravljen u glazbi videoigara. Prvi primjer je Final Fantasy VIII glavna pjesma, "Eyes on Me," koju je skladao i producirao Uemacu. Pjesmu je otpjevala honkonška pop-diva Faye Wong i prodala 400,000 primjeraka. Tada je pjesma pobijedila "Pjesmu godine (Zapadna glazba)" na 14-oj godišnjoj dodjeli "Japanskih zlatnih diskova". Nagrađena 1999. prvi put je tu čast dobila pjesma iz neke igre.

Glazba iz serije igara je prerasla u toliku glasovitost, Nobuo Uemacu imenovan je kao jedan od "inovatora" u Time Magazinu. Uemacu pristup Final Fantasy glazbi je raznolik, s mnogo stilova. Nakon mnogo uspješnih nastupa u Japanu, "Dear Friends - glazba iz Final Fantasy," uslijedilo je 10. svibnja 2004. u Walt Disney Koncertnoj Dvorani u Los Angelesu, Calif. prodajući se u 3 dana. Glazba je sadržavala-glasovitu Final Fantasy seriju videoigara, koju je izveo losanđeleski Philharmonic i losanđeleski Master Chorale.

U 2003. Uemacu je proširio obzore kad je formirao The Black Mages, i izdao album s remixima njegovih klasičnih Final Fantasy djela. The Black Mages, u kojima je Uemacu sam svirao klavijature grupa su tehnički razrađenih rock skladatelja koji su ponovno komponirali i proširili originalnu glazbu serije role-playing igara. U istoj godini, prvi put njegova glazba iz Final Fantasy-a je bila izvedena u Symphonic Game Music Concert izvan Japana. Uzela je mjesto na otvaranju jednog od najvećih Europeskih festivala igara, GC Games Convention u Leipzigu, Njemačka. Još jedan koncert s glazbom Final Fantasya uzeo je mjesto u Leipzigu, Njemačka, ponovno.

Od 2004., Nobuo Uemacu živi u Japanu sa svojom suprugom Reiko i psom Pao.

Njegova tvrtka, Smile Please, skladat će glazbu za razne serije igara za razne tvrtke, uključujući Square Enix i Mist Walker.

Soundtrackovi videoigara

[uredi | uredi kôd]


Izvedena djela

[uredi | uredi kôd]


Druga djela

[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]