Nu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Nu (Anu), narod iz grupe Lolo sa gornjih pritoka rijeke Nujiang. Onaj dio Nua što živi na donjim pritokama naziva sebe Nusu. Zajedno sa još nekoliko manjih plemena (Ayi, Drung i Zauzou) službeno se vode pod nacionalnost Nu. U Burmi žive pod imenom Kwinpang.

Jezik[uredi | uredi kôd]

Jezik kojim govore Nu naziva se nusu i ima nekoliko dijalekata: sjeverni nusu (wawa-kongtong), južni nusu (guoke-puluo), centralni nusu (zhizhiluo-laomudeng).

Život i običaji[uredi | uredi kôd]

Život naroda Nu mijenja se tek od sredine prve polovice 20. stoljeća dolaskom na vlast komunističke Kine. Lov, agrikultura i sakupljanje osnovni su način njihovog privređivanja. Uzgajaju kukuruz, ječam, heljdu i grah, a ostale potrebe za hranom nadopunjavaju sakupljanjem divljeg bilja i lovom na životinje te uzgojem svinja, kokoši i pasa. Narod Nu poznat je po svojem lovačkom umijeću. Samostrel im je glavno oružje. Strelica je čvrsta a šiljak premazan otrovom akonitinom, otrovnim alkaloidom (C34H47NO11) koji se dobiva iz biljaka roda Aconitum. Ovim oružjem dječaci počinju vježbati od malih nogu.

U prošlosti su Nu svu svoju odjeću izrađivali od konoplje, a ta se praksa još ponegdje očuvala. Religija: politeizam, tibetski budizam.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]