OTP banka Hrvatska

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
OTP banka Hrvatska d.d. Split
OTP Banka logo portal.jpg
Vrsta dioničko društvo
Osnovana Zadar, 2005.
Sjedište Domovinskog rata 61, 21000 Split, Flag of Croatia.svg Hrvatska
Pokriveno područje bankarstvo, financijske usluge
Usluge bankarske usluge, bankarstvo za fizičke osobe, korporativno bankarstvo, upravljanje imovinom, investicijsko bankarstvo
Broj zaposlenih 2000
Vlasnik OTP Bank Plc.
Slogan Opravdava tvoje povjerenje
Web stranica https://www.otpbanka.hr

OTP banka Hrvatska d.d. Split četvrta je banka po veličini na hrvatskom bankarskom tržištu s ukupnom aktivom od 43 milijarde kuna. Preko 2000 zaposlenika banke putem razgranate mreže od 147 poslovnica diljem cijele Hrvatske posluje s više od 600.000 klijenata u sektoru građanstva te u sektoru gospodarstva. [1] Sjedište banke je u Splitu s dijelom poslovnih i centralnih funkcija u Zadru i Zagrebu, kao i poslovnim centrima u Varaždinu, Puli, Dubrovniku i Osijeku.

Povijest [2][uredi VE | uredi]

Pola godine od dolaska novog većinskog vlasnika, OTP banke, najveće mađarske banke, Nova banka mijenja ime u OTP banka Hrvatska.

Nova banka nastala je 2002. godine spajanjem triju regionalnih banaka - Dalmatinske, Istarske i Sisačke banke te pripajanjem Dubrovačke banke u listopadu 2004. godine. Time je završen proces pravnog i operativnog spajanja te je stvorena stabilna i profitabilna bankarska institucija.

U ožujku 2005. godine većinski vlasnik banke postaje OTP banka, najsnažnija mađarska banka koja uz Mađarsku, posluje u Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Slovačkoj, Srbiji i Ukrajini.

U siječnju 2014. godine potpisan je ugovor kojim je OTP banka Hrvatska stekla 98,37 posto udjela u Banco Popolare Croatia, a postupak pripajanja ove banke završen je 1. prosinca 2014. godine.

Dana 5. svibnja 2017. godine OTP banka Hrvatska objavila je da je izvršenjem transakcija stekla stopostotni udio u Splitskoj banci. Istom je stekla i vlasništvo nad društvima SG Leasing, SB Nekretnine, SB Zgrada, dok je potpuno preuzimanje Société Générale Osiguranja bilo u trećem kvartalu 2017. godine.

Godinu dana Splitska banka je bila članica OTP grupe i radila je kao zasebna banka, a s danom 30. studenog 2018. je prestala s radom, te se pripojila OTP banci Hrvatska koja kao takva počinje djelovati od 4. prosinca 2018. godine.

Članice OTP grupe u Hrvatskoj (uz OTP banku d.d.)[uredi VE | uredi]

  • SB Leasing d.d. u likvidaciji (za poslove leasinga bivše Splitske banke d.d.)
  • OTP Invest d.o.o.

Osnovna djelatnost Društva je osnivanje i upravljanje UCITS fondovima i osnivanje i upravljanje alternativnim investicijskim fondovima.

  • OTP Leasing d.d.

OTP Leasing osnovala je 2006. godine Merkantil banka iz Budimpešte koja je specijalizirana za poslove leasinga unutar OTP grupe i najjača je leasing tvrtka u Mađarskoj. Ova članica grupe nudi usluge operativnog i financijskog leasinga.

  • OTP Nekretnine d.o.o.

OTP Nekretnine, specijalizirano je trgovačko društvo za poslovanje nekretninama i pokretninama te izrade procjena vrijednosti. U vlasništvu je OTP banke Hrvatska d.d., s kontinuiranim poslovanjem od 2000. godine.

Izvori[uredi VE | uredi]

Crystal Clear app email.svg   Napomena:   Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica OTP banka Hrvatska (http://www.otpbanka.hr/).
Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: OTP banka Hrvatska d.d..

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]