Obični oposum

Izvor: Wikipedija
Obični oposum
Status zaštite
Status zaštite: smanjeni rizik
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Mammalia
Infrarazred:Marsupialia
Red:Didelphimorphia
Porodica:Didelphidae
Potporodica:Didelphinae
Rod:Didelphis
Vrsta:D. marsupialis
Dvojno ime
Didelphis marsupialis
(Linné, 17558.)
Rasprostranjenost

Rasprostranjenost običnoga oposuma
Baze podataka

Obični oposum (lat. Didelphis marsupialis) je tobolčar iz reda štakoraša, koji živi od sjeveroistoka Meksika do Bolivije, uključujući i Male Antile. Najviše obitavaju u šumama, ali isto tako mogu živjeti u poljima i gradovima.

Stanište[uredi | uredi kôd]

Obični oposum živi u tropskim i suptropskim šumama, na visinama do 2200 m.[1] Koristi širok spektar gnijezda. Najčešće ima gnijezdo u šupljem stablu, međutim, također kopa gnijezdo u svakom tamnom mjestu, ako ništa drugo nije pogodno (što ih često dovodi u sukob s ljudima).

Opis[uredi | uredi kôd]

Obični oposum slične je veličine kao kućna mačka. Krzno oposuma zapravo je žuto, ali ga prekriva duga crna dlaka. Doseže dužinu tijela 26-45 centimetara. Goli, glatki rep može biti i do 50 cm. Ima 50 zubi. Velike uši obično su crne, a njegovo lice je obično blijedo boje breskve, s crnim zaliscima i očima koje odražavaju crvenkastu svjetlost. Može težiti više od tri kilograma.

Ponašanje[uredi | uredi kôd]

Kreće se uglavnom noću po tlu, a ponekad se penje i gnijezdi na drveću. Izvan parenja obično su usamljeni. Često se smatraju nametnicima. Pljačkaju kante za smeće, gnijezde se na mjestima koja nisu pogodna za to pa su često zarobljeni i ubijeni.

Ima široku sposobnost prilagodbe na promjene u okolišu, a zubi omogućuju prehranu različitom vrstom hrane. Mogu jesti male kukce, male životinje, voće, povrće, ali i lešine. Njihova sposobnost probavljanja, omogućuje im da imaju širi spektar hrane od čovjeka.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.iucnredlist.org/details/40501/0 Preuzeto 16. ožujka 2014.