Obitelj von Grone

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obitelj von Grone
214x214piksel
Država(e) Kraljevina Pruska
Njemačko Carstvo
Titule Junker
Vitez (Ritter)
biskup Ratzenburga
Slogan "Mit Gott!" (s Bogom!)
Utemeljitelj obitelji Bevo de Grune (1134.)
Podrijetlo Göttingen, utvrda Grona, Vojvodstvo Braunschweig
Narodnost Nijemci

Von Grone (donjonjemački von Chrone) je njemačka velikaška obitelj iz Donje Saske, koja ime duguje svojem nekadašnjem sjedištu, utvrdi Grona u blizini današnjega Göttingena. Obitelj von Grone pripada njemačkom praplemstvu. 1134. spominje se u dokumentima Bevo de Grune, prvi poznati pripadnik ove obitelji. U 14. stoljeću izvjesni Otto von Grone službuje kao ratzenburški biskup. Nadalje se u dokumentima spominje da od 1463. obitelj posjeduje dobro Kirchbrak. Heinrich von Grone, carski konjički kapetan (Kaiserlicher Rittmeister), sudjelovao je u sedam bitaka na području Ugarske, a znamenit je i po tome što je doživio 107 godina. Pokopan je u crkvi Sv. Mihaela u Kirchbraku. Imanje je nakon njegove smrti podijeljeno među njegovim trima sinovima. Od 15. stoljeća obitelj uživa pravo patronata nad crkvama u Kirchbraku. Vlastelinska kurija koja je od 15. stoljeća bila sjedište obitelji pretrpjela je veliki požar u 19. stoljeću te je nasposljetku srušena. Današnja kurija Kirchbrak zapravo je nadograđena zgrada nekadašnje pivovare koja je postojala na imanju. 1963. obitelj je prodala imanje Kirchbrak.

Danas preostali živući pripadnici obitelji von Grone dijele se na dvije linije, nazvane prema trenutnim rezidencijama: linija Grone-Heinrichshagen i Grone-Westerbrak. U 18. stoljeću od obitelji se odvojila kadetska kuća Fenrich nakon što je jedan od članova obitelji oženio katolkinju.

Spomenik na mjestu nekadašnje utvrde Grona kod Göttingena

Grb obitelji[uredi VE | uredi]

U srebrnom štitu zlatno-crvena karo šahovnica od šesnaest polja. Na kacigi vijenac sa ponovljenom šahovnicom. Plašt je zlatno-crveni.

Na kasnijim prikazima grbova pojavljuje se još i plemićka kruna (Rangkrone) i nosači, dva anđela s raširenim krilima slijeva i zdesna držeći štit.

Jedan od kasnijih prikaza grba obitelji von Grone.

Poznati članovi obitelji[uredi VE | uredi]

Literatura[uredi VE | uredi]