Sitni bosiljak

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Ocimum minimum)
Sitni bosiljak
Sitni bosiljak
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Tracheophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Lamiales
Porodica:Lamiaceae
Rod:Ocimum
Vrsta:O. minimum
Dvojno ime
Ocimum minimum
L.
Baze podataka

Sitni bosiljak (lat. Ocimum minimum), vrsta je bosiljka iz Indije i Šri Lanke. jednogodišnja je biljka, znatno je manja od svetog bosiljka.

Naraste do 30 cm visine (jednu stopu). Hermafrodit koji cvjeta od kolovoza do rujna, a sjeme dozrijeva u rujnu. Oprašivanje vrše pčele.

Ljekovitost[uredi | uredi kôd]

Koristi se uglavnom za čišćenje organizma u liječenju nadutosti, djeluje karminativno (sredstva protiv nadutosti), antispazmatično, kao galaktogog (povećava količinu mlijeka kod dojilja), stomahik (pojačava rad želuca), tonik, koristi se kod prehlade i gripe, slabe probave, mučnine, grčeva u trbuhu, gastroenteritisa, migrene, nesanice, depresije i iscrpljenosti. Izvana se koriste za liječenje akni, uboda insekata, ugriza zmija i infekcija kože. Eterično ulje se koristi u aromaterapiji. Ekstrakti iz biljke djelotvorni su i protiv unutarnjih parazita.[1]

Sitni bosiljak odija komarce. Također odbija od obližnjih biljaka i sve ostale kukce u domovima ili drugim prostorima gdje je zasađen ili stoji osušen.

Sitni bosiljak kao hrana[uredi | uredi kôd]

U kuhinji se korisati za jela od rajčice, umake za tjestenine, jela od graha, paprike i patlidžana. Lišće se obično koristi svježe, ali se također može osušiti za zimu. Vrlo je ugodan dodatak salatama, a listovi imaju ugodan miris. Čaj napravljen od lišća djeluje osvježavajuće. Sjeme se može jesti samo ili ga kao aromu dodati u tijesto za kruh. Kada se natopi u vodi, može se pretvoriti u osvježavajuće piće 'sherbet tokhum'.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Ocimum minimum
Wikivrste imaju podatke o taksonu Ocimum minimum

Izvori[uredi | uredi kôd]