Oklopljeni krokodil

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Oklopljeni krokodil
Crocodylus cataphractus faux-gavial d'Afrique2.JPG
Status zaštite

Status none DD.svg

Status zaštite: Nedovoljno podataka

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Sauropsida
Red: Crocodylia
Porodica: Crocodylidae
Potporodica: Crocodylinae
Rod: Crocodylus
Vrsta: C. cataphractus
Crocodylus cataphractus
Cuvier, 1825
Raspon
Karta rasprostranjenosti oklopljenog krokodila

Karta rasprostranjenosti oklopljenog krokodila
Sinonimi
Mecistops cataphractus

Oklopljeni krokodil (lat. Crocodylus cataphractus) je vrsta gmaza iz reda krokodila. Staništa su mu jezera i jezerski ekosustavi, riječni ekosustavi i slatkovodna područja.

Opis[uredi VE | uredi]

Ovaj krokodil je male do srednje veličine, običnom oko 2,5 metra duljine, s maksimalnom duljinom tijela 4,2 metra. Ima usku, specijaliziranu njušku, po kojoj nalikuje orinoškom krokodilu. Broj zubi varira mu između 64 i 70.

Način života[uredi VE | uredi]

Ishrana mu se prvenstveno sastoji od ribe, malih vodenih beskralježnjaka, zmija i žaba. Kao i ostali krokodili, mogu jesti i veći plijen, naravno, ako je on dostupan.

Utvrđeno je da sezona parenja traje od ožujka do srpnja. Jaja se polažu u gomile biljnog materijala na obalama malih šumskih potoka, koji su redovito poplavljeni. U biljnom gnijezdu nalazi se 13-27 jaja, koja se izlegnu tijekom takvih poplava, što im omogućuje direktan pristup vodi. U zatočeništvu je uočeno da majka brani gnijezdo. O roditeljskoj skrbi za mladunce nema puno podataka.

Rasprostranjenost[uredi VE | uredi]

Vrsta ima stanište u DR Kongu, Republici Kongo, Mauretaniji, Maliju, Nigeriji, Kamerunu, Zambiji, Angoli, Tanzaniji, Beninu, Burkini Faso, Srednjoafričkoj Republici, Čadu, Obali Slonovače, Ekvatorijalnoj Gvineji, Gabonu, Gani, Gvineji, Liberiji, Sijera Leoneu i Togu. Vrsta je možda izumrla u Gambiji, Gvineji Bisao i Senegalu. Podaci o rasprostranjenosti ove vrste su nedovoljni, pa se još ne zna status zaštite.

Izvori[uredi VE | uredi]

  • www.iucnredlist.org
  • www.flmnh.ufl.edu
  • McAliley, Willis, Ray, White, Brochu & Densmore (2006). Are crocodiles really monophyletic?—Evidence for subdivisions from sequence and morphological data. Molecular Phylogenetics and Evolution 39: 16-32.