Prijeđi na sadržaj

Operacija Logorište

Koordinate: 45°30′N 15°32′E / 45.50°N 15.54°E / 45.50; 15.54
Izvor: Wikipedija
operacija Logorište
sukob: Domovinski rat
Vrijeme 4. - 6. studenoga 1991.
Mjesto vojarna Logorište, Karlovac, Hrvatska
Ishod velikosrpske snage uspješno izvukle teško naoružanje i mehanizaciju
Sukobljene strane
ZNG
MUP RH
JNA
pobunjeni Srbi
srpski dragovoljci
Karlovac
Država Hrvatska

Koordinate45°30′N 15°32′E / 45.50°N 15.54°E / 45.50; 15.54

Zemljovid

Karlovac na zemljovidu Hrvatske
Karlovac
Karlovac

Karlovac na zemljovidu Hrvatske

Operacija Logorište je bila vojna akcija velikosrpskih snaga tijekom agresije na Hrvatsku. Cilj joj je bio izvršiti proboj s oklopnim vozilima, vozilima i drugom mehanizacijom i ljudstvom iz vojarne u Logorištu u Karlovcu.

U Karlovcu je nakon neuspjelog napada 4. listopada 1991. ostala odsječena vojarna JNA u Logorištu u kojoj je bilo mnogo motornih vozila koji bi mnogo pomogli obrani Hrvatske da su hrvatske snage to uspjele zaplijeniti. U trenutku kad je JNA išla izvući svoje snage, u vojarni je bilo 67 tenkova, 10 borbenih oklopnih vozila, 100 kamiona i drugih vozila te mogno topničkog, raketnog i streljačkog naoružanja.

U kontroverznim i do danas nerazjašnjenim okolnostima, neprijatelj je tijekom jeseni kroz redove hrvatskih snaga u vojarnu dovukao čak 400 novih vojnika, preko otvorenog gaza preko Korane dovlačena je kiselina za akumulatore tenkova, ali i vozači tenkova, odnosno ljudstvo, pa je u Logorištu trajala prava ratna priprema za operaciju izvlačenja. Upad hrvatskih snaga nije izvršen unatoč zapovijedi. Gradom je kolala dezinformacija o izgladnjelosti i iznemoglosti vojnika unutar te vojarne. 4. studenoga 1991. godine tenkovi JNA su u 8 i 40 sati krenuli u proboj iz vojarne te uz jaku topničku i minobacačku potporu krenuli u četiri pravca, prema Svetoj Doroteji (groblju na Logorištu), prema Bariloviću te dio prema Dugoj Resi te prema Banjskom Selu i Barilovićkom Leskovcu. Bez problema prošle su kroz nefunkcionalno minsko polje i predvođene domaćim četnicima, snage iz Logorišta doslovno su protutnjale krajem i iza sebe. Na pravcima na kojima su djelovale ubile su i masakrirale 14 hrvatskih civila.

Proboj je završio 6. studenoga 1991. godine. Velikosrpske su snage preko lansirnog mosta u Malićima završila su s izvlačenjem snaga i uspjeli su izvući 33 tenka, 10 BOV-a, 51 kamion naoružanja, streljiva i 10 drugih, specijalnih vozila.

Na hrvatskoj strani, od izravnih sukoba, pretrpljenog granatiranja, raketiranja, poginulo je 6 pripadnika 110. brigade, te 17 iz 137. brigade i 3. bojne 2. A brigade, svi s područja Duge Rese.

Srpski pobunjenički izvori navode da je akcija izvlačenja bila gotova 4. studenoga, a da su srpski gubitci bili 26 mrtvih i 67 ranjenih vojnika.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (srp.) Čitali smo za VasArhivirana inačica izvorne stranice od 6. svibnja 2013. (Wayback Machine) iz knjige Mile S. Dakića: Krajina kroz vijekove, 2002., pristupljeno 1. prosinca 2015.
     
    Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatskog informativnog centra (http://www.hic.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: HIC.
    Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
    Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]