Korana

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Korana. Za druga značenja, pogledajte Korana (razdvojba).
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Korana. Za naselje u općini Plitvička Jezera, Hrvatska, pogledajte Korana (Plitvička Jezera).
Korana
HR - Karlovac - Rivier-Rijeka-River Korana.JPG
Korana u Karlovcu
Duljina 134,2 km
Prosječni istjek 86 m3/s
Površina porječja 2600 km2
Izvor Nacionalni park Plitvička jezera (Lika, Hrvatska)
Ušće Karlovac
Pritoci Slunjčica, Mrežnica
Države Hrvatska, Bosna i Hercegovina
Gradovi Slunj, Karlovac
Slijev crnomorski
Ulijeva se u u Kupu
Plovna od − do nije plovna

Korana je rijeka u Hrvatskoj i BiH, desna pritoka rijeke Kupe.

Opis[uredi VE | uredi]

Korana izvire u Plitvičkim jezerima. Dugačka je 134,2 km od izvora do ušća u rijeku Kupu u Karlovcu. Pripada crnomorskom slivu i nije plovna. Na mnogim dijelovima Korana protiče kroz slikovite, vapnenačke kanjone visoke stotinjak i više metara. Ovi kanjoni obrasli su bukovom šumom ili su ogoljeli. U gornjem toku nalaze se slikovite pećine.

U Slunju na utoku Slunjčice u Koranu nastali su zanimljivi slapovi Rastoke. Kod Karlovca se u Koranu ulijeva Mrežnica, a u Tržcu u Bosni i Hercegovini se u nju ulijeva rijeka Mutnica.

Nastanak njenog imena nije još razriješen. Po nekima je ime Korane izvedenica iz riječi "kora" (biljaka), po drugima je ime nastalo iz imena "Gorana", tj. označava vodu koja teče iz gore, a neki Koranino ime povezuje s njezinim koritom omeđenim liticama koje su oštro i duboko usječene u tlo. Neki je također povezuju s indoeuropskim korjenom *krews (hladan, odatle riječ kristal).

Vrela[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: KoranaIcon river tributary L.svg Nedovršeni članak Korana koji govori o rijeci treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.