Ora et labora (koncertna turneja)

Izvor: Wikipedija

Ora et labora bila je ukupno treća i ujedno najduža turneja hrvatskoga pjevača Marka Perkovića Thopsona i njegovog sastava diljem Hrvatske i svijeta.

Pozadina[uredi | uredi kôd]

Sedmi studijski album, nadahnut i nazvan prema krilatici benediktinskog reda, Ora et labora, objavljen je 10. travnja 2013. godine u izdanju diskografske kuće Croatia Records.[1] Na novom albumu izašla je pjesma "Bosna", s povijesnim referencama na kralja Tomislava, kraljicu Katarinu Kotromanić, Drinske mučenice i loše političko i demografsko stanje Hrvata u Bosni te pitanje njegove opstojnosti.[2] Uz povijesnu uspješnicu, na albumu je izašla i ljubavna pjesma "Samo je ljubav tajna dvaju svjetova", koju je posvetio svojoj ženi Sandri. Pjesma je osvojila priznanje nacionalne glazbene televizije CMC za hit godine i Porina u istoj kategoriji.[3]

Album je bio prvi album nekog hrvatskog izvođača u povijesti hrvatske diskografije koji je bio u samom vrhu prodaje na službenoj ljestvici iTunes-a. Naime, u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji, Ora et labora je među prvih pet najprodavanijih albuma zajedno s imenima kao što su The Beatles, Bruce Springsteen, David Bowie, AC/DC i Eric Clapton.[4] Nakon samo tjedan dana, album je dosegao zlatnu nakladu, a nakon tri mjeseca i platinastu. Sveukupno se punih 21 tjedana nalazio na prvom mjestu prodaje u Hrvatskoj i bio najprodavaniji album 2013. godine, što nije uspjelo niti jednom hrvatskom izvođaču do tada.[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. thompson.hrInačica izvorne stranice arhivirana 24. lipnja 2015. Od danas u prodaju novi Thompsonov album "Ora et labora", objavljeno 10. travnja 2013., pristupljeno 12. svibnja 2013.
  2. www.dnevno.hrInačica izvorne stranice arhivirana 7. ožujka 2013. U pravo vrijeme: Thompsonov novi album "Ora et labora" razljutit će jugonacionaliste!, objavljeno 4. ožujka 2013., pristupljeno 2. travnja 2013.
  3. www.vecernji.hr Kristina Bosno, Jelena Kovačević: A Porina za hit godine osvojio je - Thompson!, objavljeno 27. lipnja 2014., pristupljeno 15. rujna 2017.
  4. www.vecernji.hr Thompson hit na iTunesu u Austriji i Švicarskoj, uz bok Beatlesima, objavljeno 15. travnja 2013., pristupljeno 23. travnja 2013.
  5. www.vijesti.hr Thompsonovi rasprodani koncerti diljem Hrvatske i inozemstva potvrđuju da je glazbenik broj jedan u Hrvatskoj, objavljeno 19. svibnja 2017., pristupljeno 15. rujna 2017.