Croatian Music Channel

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s CMC)
Skoči na: orijentacija, traži
Croatian Music Channel
Croatian Music Channel
Vrsta odašiljanja televizija
Zemlja Flag of Croatia.svg
Razina nacionalna
Početak prikazivanja 1. lipnja 2005.
Službena stranica http://www.cmc.com.hr

CMC (Croatian Music Channel), hrvatski glazbeni TV kanal.

O CMC-u[uredi VE | uredi]

Croatian Music Channel (Hrvatski glazbeni kanal) počeo je emitirati 24ero sati program 1. lipnja, 2005. godine. Croatian Music Channel (u daljnjem tekstu CMC) emitira sve stilove glazbe, s naglaskom na glazbu hrvatskog podneblja.

Cilj je kreirati program koji će zadovoljiti ne samo temeljni interes publike za hrvatskom glazbom, već će i njihove različite interese, od klasične glazbe, rocka, popa, šlagera, dječje glazbe, folklora različitih regija, klapske glazbe, tamburaških grupa i orkestara, pa do suvremene techno glazbe, kao što su dance, house te alternativna glazba.

Cilj CMC-a je izgraditi imidž kanala koji se prepoznaje ne samo kao kanal koji informira o hrvatskoj glazbenoj kulturi i događanjima na hrvatskoj glazbenoj sceni, već pridonosi i njezinoj afirmaciji, te stvara poticajnu atmosferu za njezin kreativan razvoj.

Osnivači[uredi VE | uredi]

CMC je osnovala i pokrenula tvrtka Autor d.o.o., ujedno i većinski vlasnik vodeće hrvatske diskografske kuće - Croatia records. Osim što je diskografska kuća s najdužom tradicijom na ovim prostorima, Croatia records raspolaže i najbogatijim fundusom cjelokupne hrvatske glazbe u svojoj fono i videoteci. Slijedom toga, i sam katalog određuje široku paletu glazbe za emitiranje putem satelita.

Emitiranje[uredi VE | uredi]

CMC emitira program na nacionalnoj razini u zemaljskoj mreži, a prisutan je i na skoro svim kabelskim i IPTV mrežama u Hrvatskoj, Makedoniji, BiH i Sloveniji. Već u prvoj godini svoga emitiranja CMC je osvojio nagradu satelitskog giganta Hotbird, za najbolji kanal u konkurenciji novih glazbenih kanala, a 2006. godine opet je osvojio 2. mjesto u kategoriji glazbenih televizija, kao i nagradu za poseban doprinos promoviranju hrvatske glazbe u svijetu. Ceremonija Hot Bird Awardsa održana je na malom otoku San Servolo, pokraj Venecije. CMC televizija 16. prosinca 2010. od Vijeća za elektroničke medije dobiva koncesiju za emitiranje zemaljske televizije na nacionalnoj razini.

Pokrivenost signalom[uredi VE | uredi]

U multipleksu D (MUX D) OiV-a CMC se može pratiti na teritoriju cijele države budući da ima koncesiju na državnoj razini. Pokrivenost multipleksa D (MUX D) je 90% teritorija Republike Hrvatske.

Emisije[uredi VE | uredi]

CMC vijesti Radnim danom u 19 sati CMC emitira glazbene vijesti, u kojima možete saznati tko priprema novi album, veliki ili nešto manji koncert, promociju ili premijeru spota, jednom riječju sve novosti iz svijeta glazbe.

Backstage Glazbena emisija Backstage emitira se subotom u 21 sat i reprizira sutradan u 11 ujutro. Emisija donosi sve aktualne glazbene događaje i tjedne najave, intervjue, tematske priloge, izvještaje s koncerata, kritike albuma, osvrte i sve što može zanimati gledatelje koji žele pratiti glazbenu scenu.

CMC Top 30 CMC Top 30 je nacionalna glazbena ljestvica koja se emitira jednom na tjedan. Više od 40 radio postaja u Hrvatskoj svakog tjedna šalje svoje top ljestvice temeljene na glasovima slušatelja. Tim glasovima se pridodaju glasovi CMC gledatelja, te se dobiva konačni poredak top liste. Svaki tjedan uz Top 30 idu i 3 nova prijedloga.

5u5 Emisija 5u5 zamišljena je kao mala CMC glazbena škola i emitira se svaki radni dan u 17 sati. U svakoj emisiji voditeljica donosi kratak kronološki presjek i zanimljivosti karijere nekog glazbenika ili banda, uz 5 spotova.

Portret Portret se emitira nedjeljom u 20 sati. Riječ je o otvorenom i opširnijem razgovoru s glazbenikom, svojevrsnoj analizi njegove karijere, ali i važnih događaja iz privatnog života koji su na tu karijeru utjecali. Pitanja su u rasponu od sjećanja na djetinjstvo , promišljanja o ulozi roditelja, prvim glazbenim izazovima, prvim albumima i koncertima, pa sve do razmišljanja o glazbi koju ostavlja ovom svijetu.

B strana B strana je talk show Gorana Bare, kontroverznog rockera koji u domaćoj atmosferi slavonske ljetne kuhinje propitkuje poznate ljude iz različitih sfera društvenog života. U dosadašnjim emisijama su gostovali Ivica Kostelić, Davor Gobac, Miroslav Ćiro Blažević, tamburaški sastav Gazde, Slavonia Band, Ivan Herak, Davor Pavuna i mnogi drugi.

Top 40 domaće Glazbena emisija koja prikazuje službenu listu diskografske prodaje albuma domaćih glazbenika.

Top 40 strano Glazbena emisija koja prikazuje službenu listu diskografske prodaje albuma stranih glazbenika.

CMC Demo CMC Demo je emisija u kojoj se traže novi glazbeni talenti i emitiraju se spotovi do sada nedovoljno afirmiranih bandova ili pjevača.

Welcome to the B.P.CLUB Emisija koja donosi najbolje od jazz glazbe snimljene u legendarnom klubu pokojnog Boška Petrovića.

Koncert tjedna Svake nedjelje u 21 sat emitira se koncert tjedna.

Voditeljice[uredi VE | uredi]

Korana Gvozdić 2005. na kratko dolazi na RTL televiziju na poziciju voditeljice. 2008. godine jedna je od voditeljica 5. sezone emisije Big Brother koja se održavala na Tajlandu. Diplomirala je ekomoniju - smjer turizam na Splitskom sveučilištu. Potkraj 2010. godine počinje raditi na CMCu i to vođenjem emisije "5 u 5". Nakon nje počinje voditi dvije nove emisije, „CMC nacionalnu top listu“ i "Backstage".

Darija Gabrić Priča o Trnoružici koja pronalazi svog princa može se primijeniti na Dariju i njezino pronalaženje voditeljskog posla. Naime, studirala je strojarstvo u Osijeku i nikada nije niti sanjala da će raditi na televiziji. Javila se na CMC, prošla neka testiranja i ubrzo počela voditi emisiju "5 u 5", a onda se i počela pojavljivati u jutarnjim javljanjima CMC-a.

Maja Banić Voditeljstvom se bavi već četiri godine. Diplomirala je anglistiku i hispanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Svaki ponedjeljak i srijedu vas vodi kroz CMC cafe u 17 sati i 30 minuta, a jutrima vas budi kratkim javljanjima.

Barbara Radulović Barbara Radulović odrasla je u Zagrebu i diplomirala je ekonomiju. Voditeljski posao počinje nakon Story super Nove na HTV-u, gdje vodi dvije glazbene emisije. Nakon Htv-a dolazi na CMC gdje je dugi niz godina vodila glazbene emisije Vip music i Top 40.

'Ana Ledenko je glumica i voditeljica.

'Duška Jurić je glumica i voditeljica. Najvažnija uloga je u seriji Bibin svijet.

Jugoton TV[uredi VE | uredi]

CMC televizija je osnivač Jugoton TV-a, glazbenog kanala koji 24 sata emitira najveće retro hitove iz regije, zahvaljujući najvećoj fonoteci Croatia recordsa. Osim starijih hitova, Jugoton TV emitira i novije rock i pop hitove regije.

Društvene mreže[uredi VE | uredi]

CMC Facebook stranica https://www.facebook.com/CroatianMusicChannel

CMC youtube kanal http://www.youtube.com/user/cmctelevizija

CMC Festival facebook stranica https://www.facebook.com/CmcFestivalOfficial

CMC festival youtube kanal http://www.youtube.com/user/cmcfestival

Jugoton TV facebook stranica https://www.facebook.com/jugotontv

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]