Croatian Music Channel

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s CMC)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
CMC - Croatian Music Channel
Croatian Music Channel
Vrsta odašiljanja Televizija
Zemlja Flag of Croatia.svg Hrvatska
Jezik Hrvatski
Sjedište Zagreb
Vlasnik Autor d.o.o. - Croatia Records
Početak prikazivanja 1. lipnja 2005.
Slogan Hitovi koje volite
Stari slogan: Jedina nacionalna glazbena televizija
Razlučivost slike 1080p
Službena stranica http://cmc.com.hr

Croatian Music Channel, skraćeno CMC, hrvatski je glazbeni TV kanal. Program je moguće pratiti putem nacionalne razine u zemaljskoj mreži, ali prisutna je i u Sloveniji, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji, Njemačkoj i Australiji, putem satelita, kablovskih i IPTV sustava.

O CMC-u[uredi | uredi kôd]

Logo CMC televizije od 2005. do 2011.

Croatian Music Channel (Hrvatski glazbeni kanal) počeo je emitirati program 1. lipnja 2005. godine. Croatian Music Channel (u daljnjem tekstu CMC) emitira sve stilove glazbe, s naglaskom na glazbu hrvatskog podneblja.

Program je kreiran pobuđujući interes publike za hrvatskom glazbom, kao i različite stilove glazbe, od klasične glazbe, rocka, popa, šlagera, dječje glazbe, folklora različitih regija, klapske glazbe, tamburaških grupa i orkestara, pa do suvremene techno glazbe, kao što su dance, house te alternativna glazba. Cilj je izgraditi imidža kao kanal koji se prepoznaje ne samo kao kanal koji informira o hrvatskoj glazbenoj kulturi i događanjima na hrvatskoj glazbenoj sceni, već pridonosi i njezinoj afirmaciji, te stvara poticajnu atmosferu za njezin kreativan razvoj.

Osnivači[uredi | uredi kôd]

CMC je osnovala i pokrenula tvrtka Autor d.o.o., ujedno i većinski vlasnik vodeće hrvatske diskografske kuće - Croatia Records. Osim što je diskografska kuća s najdužom tradicijom na ovim prostorima, Croatia records raspolaže i najbogatijim fundusom cjelokupne hrvatske glazbe u svojoj fono i videoteci.

Emitiranje[uredi | uredi kôd]

CMC emitira program na nacionalnoj razini u zemaljskoj mreži, a prisutan je i na skoro svim kabelskim i IPTV mrežama u Hrvatskoj, Makedoniji, BiH i Sloveniji. Već u prvoj godini svoga emitiranja CMC je osvojio nagradu satelitskog giganta Hotbird, za najbolji kanal u konkurenciji novih glazbenih kanala, a 2006. godine opet je osvojio 2. mjesto u kategoriji glazbenih televizija, kao i nagradu za poseban doprinos promoviranju hrvatske glazbe u svijetu. Ceremonija Hot Bird Awardsa održana je na malom otoku San Servolo, pokraj Venecije.

CMC televizija 16. prosinca 2010. od Vijeća za elektroničke medije dobiva koncesiju za emitiranje zemaljske televizije na nacionalnoj razini.

Pokrivenost signalom[uredi | uredi kôd]

U multipleksu D (MUX D) OiV-a CMC se može pratiti na teritoriju cijele države jer ima koncesiju na državnoj razini. Pokrivenost multipleksa D (MUX D) je 90% teritorija Republike Hrvatske.

Emisije[uredi | uredi kôd]

 • CMC vijesti - Emitira se radnim danom u 19 sati te prikazuje glazbene vijesti. Unutar petnaest minuta emisije prikazuju se prilozi o novim albumima, najavljenim i održanim koncertima kao i promocija pjevača i novih spotova.
 • Backstage - Glazbena emisija koja se emitira subotom u 21 sat. Donosi sve aktualne glazbene događaje i tjedne najave, intervjue, tematske priloge, izvještaje s koncerata, kritike albuma, osvrte i sve što može zanimati gledatelje koji žele pratiti glazbenu scenu.
 • CMC Top 30 - Nacionalna glazbena ljestvica koja se emitira jednom na tjedan. Više od 40 radio postaja u Hrvatskoj svakog tjedna šalje svoje top ljestvice temeljene na glasovima slušatelja. Tim glasovima se pridodaju glasovi CMC gledatelja, te se dobiva konačni poredak top liste. Svaki tjedan uz Top 30 ulaze i tri nova prijedloga.
 • Portret - Emitira se nedjeljom u 20 sati. Riječ je o otvorenom i opširnijem razgovoru s glazbenikom, svojevrsnoj analizi njegove karijere, ali i važnih događaja iz privatnog života koji su na tu karijeru utjecali. Pitanja su u rasponu od sjećanja na djetinjstvo, promišljanja o ulozi roditelja, prvim glazbenim izazovima, prvim albumima i koncertima, pa sve do razmišljanja o glazbi koju ostavlja ovom svijetu.
 • Top 40 domaće - Glazbena emisija koja prikazuje službenu listu diskografske prodaje albuma domaćih glazbenika.
 • Top 40 strano - Glazbena emisija koja prikazuje službenu listu diskografske prodaje albuma stranih glazbenika.
 • Koncert tjedna - Svake nedjelje u 21 sat emitira se snimka koncerta iz arhive programa.
 • Moja pjesma - Emisija nastala s partnerom HDS Zampom, prikazuje kako je nastala pojedina pjesma te prikazuje govore samih autori i izvođači. Emitira se svaki dan u 12 sati.
 • Café - Emisija koja se prikazuje iz kafića Nova Ploča u Zagrebu u Bogovićevoj ulica broj 5. Svakog tjedna voditeljica ugošćuje najpoznatija imena domaće pop, rock, zabavne ili tradicionalne glazbe uz njihove atraktivne akustične nastupe pred slučajnim prolaznicima u Zagrebu.
 • Zvijezda vikenda - Emisija koja se prikazuje nekoliko puta tijekom vikenda i u kratkim prilozima prikazuje poviše o autoru te uz popratni spot predstavlja hrvatske glazbenike.[1]
 • Dalibor Petko show - Voditelj emisije u kojoj ugošćuje poznate hrvatske glazbene zvijezde, a emitira se nedjeljom u 15 sati[2]

Voditelji[uredi | uredi kôd]

 • Ana Radišić - voditeljica emisije Café
 • Duška Jurić - voditeljica domaće i strane liste Top 40
 • Ecija Ivušić - voditeljica emisije Backstage
 • Dalibor Petko - voditelj emisije Dalibor Petko show

Ostali projekti CMC Televizije[uredi | uredi kôd]

CMC televizija je osnivač Jugoton TV-a, glazbenog kanala koji 24 sata emitira najveće retro hitove iz regije, zahvaljujući najvećoj fonoteci Croatia Recordsa. Osim starijih hitova, Jugoton TV emitira i novije rock i pop hitove regije.

CMC televizija pokretač je i revijalnog festivala hrvatske glazbe - CMC festivala koji već sedam godina uživa status jednog od najvažnijih glazbenih događaja u godini. Emitira se uživo u programu CMC Televizije tijekom lipnja svake godine.[3]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

 1. CMC - Emisije. cmc.com.hr. Pristupljeno 28. veljače 2018.
 2. Dalibor Petko novo pojačanje CMC televizije!. cmc.com.hr. Pristupljeno 27. ožujka 2018.
 3. CMC - O nama. cmc.com.hr. Pristupljeno 28. veljače 2018.