Orahovke

Izvor: Wikipedija
Orahovke
Juglans regia
Juglans regia
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Fagales
Porodica: Juglandaceae
DC. ex Perleb, 1818

Orahovke (orahovci, lat. Juglandaceae), biljna porodica iz reda Fagales, koja ime dobiva po rodu listopadnog drveća Juglans ili orah, što je skraćeno od Jovis (Jupiter) i glans (žlijezda), odnosno, jupiterov žir. Porodici uz orahe pripadaju i rodovi platikarija (Platycarya), karija ili hikorija (Carya), pterokarija (Pterocarya), Rhoiptelea, Oreomunnea, Engelhardia, Cyclocarya, Alfaroa.[1]

Orasi su rašireno pretežno po Americi i Aziji, a jedina autohtona vrsta je obični ili pitomi orah Juglans regia, s jestivim plodom. Drvo vrste J. regia cijen jeno je i u stolarstvu, zbog čega se mnogo uzgaja.

Druga vrsta oraha prisutna u Hrvatskoj je američki crni orah (J. nigra), s deblom promjera do dva metra, sivocrne kore, i uzduž duboko izbrazdana. U prave orahe spada i sivi orah J. cinerea, rasprostranjen na sjeveroistoku Sjeverne Amerike, koji se često uzgaja kao ukrasna biljka, a može narasti do 30 metara visine.

Poznate vrste ostalih rodova su obična karija (C. ovata) iz istočne Sjeverne Amedrike, s ukusnim i jestivim plodovima, a stablo mu naraste do 40 metara. Kavkaska pterokardija raste na području kavkaza, a može izrasti do 30 metara visine, široke je krošn je ali plitkog sustava korijena.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Orahovke
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Juglandaceae

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Plants of the World online pristupljeno 14. ožujka 2019