Oružane snage Gambije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Oružane snage Gambije
Grane Kopnena vojska, Ratno zrakoplovstvo, Ratna mornarica

Vodstvo
predsjednik države Yahya Jammeh
general poručnik Masaneh Kinteh
Minimalna starost 18 godina
Novačenje dobrovoljno služenje vojnog roka

Oružane snage Gambije sastoje se od kopnene vojske, mornarice, zrakoplovstva, vojne policije i nacionalne garde. Broje oko 2.500 aktivnih vojnika i časnika, iako neki izvori govore o brojci od samo 800, 1.900 pa sve do 5.000 ljudi. Godine 2006. vojna potrošnja iznosila im je oko 1.650.000 američkih dolara, što je oko 0,5 posto tadašnjeg državnog BDP-a. Služenje vojnog roka odvija se na doborvoljnoj bazi, a uvjet je da osoba ima navršenih 18 godina. Glavni vojni stožer nalazi se u glavnom gradu Banjulu.

Povijest[uredi VE | uredi]

Oružane snage Gambije nastajale su zajedno sa nacionalnom neovisnošću od strane vladavine britanske krune. Kroz svoj povijesni razvoj, gambijska vojska više je puta dobivala razne vrste pomoći i vojnu suradnju od različitih zemalja: SAD-a, Narodne Republike Kine, Turske, Pakistana, Ukrajine, Tajvana, Libije te Nigerije. Posljednji značajniji utjecaj drugih država bilježi se nakon državnog udara 1994. godine. Zanimljivo je napomenuti da iako male i nestabilne, gambijske vojne snage tijekom 1990-ih sudjeluju u mirovnoj misiji u Liberiji. Od 2011. godine mirovni angažman je ostvaren i u Sudanu i Obali Bjelokosti.

Oprema[uredi VE | uredi]

Daimler Ferret, glavno borbeno oklopno vozilo oružanih snaga Gambije.

Kopnena vojska[uredi VE | uredi]

Kopnena vojska broji oko 1.600 pripadnika i sastoji se od 2 pješačka bataljuna, inženjerije i logistike, obavještajnog odjela te jedinice za zaštitu predsjednika republike. Također, dodatno postoje i vojna policija te nacionalna garda. Aktualno stanje opreme:

Zrakoplovstvo[uredi VE | uredi]

Zračne snage Gambije posjeduju samo jedan borbeni zrakoplov. Svoje vojne pilote obučavaju u inozemstvu. Aktualno stanje letjelica:

Letjelica Vrsta Država porijekla U službi
Suhoj Su-25 borbeni zrakoplov SSSR 1 letjelica
Air Tractor AT-802 poljoprivredni zrakoplov/zrakoplov za gašenje požara SAD 2 letjelice
Iljušin Il-62 transportni zrakoplov SSSR 1 letjelica
Britten Norman Islander laki transportni zrakoplov Ujedinjeno Kraljevstvo 1 letjelica
Short Skyvan laki transportni zrakoplov Ujedinjeno Kraljevstvo 1 letjelica
Aérospatiale SA 330 Puma transportni/logistički helikopter Francuska 2 letjelice

Mornarica[uredi VE | uredi]

Ratna mornarica Gambija najmanja je grana oružanih snaga. Čini je 250 pripadnika, čine je 4 patrolna vojna broda klase Dvora (izraelska proizvodnja), 2 lebdjelice te nekoliko manjih plovila.

Izvori[uredi VE | uredi]