Oscar Pistorius

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Oscar Pistorius
Oscar Pistorius-2.jpg

Osobni podatci
Puno ime: Oscar Leonard Carl Pistorius
Nadimak: Blade Runner; najbrži čovjek bez nogu; "Oz" Pistorius
Datum rođenja: 22. studenog 1986.
Mjesto rođenja: Sandton
Državljanstvo: Flag of South Africa.svg JAR
Športski podatci
Atletske discipline: sprint (100, 200, 400 m)
Osvojene medalje
Atletika
Svjetska prvenstva
srebro SP 2011. 4×400 m (štafeta)

Oscar Pistorius (Sandton, 22. studenog 1986.) – južnoafrički atletičar, koji trči s protezama. Osvojio je četiri zlatne i jednu brončanu medalju na Paraolimpijskim igrama te srebrnu medalju u štafeti 4×400 m na Svjetskom atletskom prvenstvu u Daeguu 2011. godine.

Oscar Pistorius rođen je s urođenom manom. Prije prvog rođendana amputirane su mu noge ispod koljena.

U srednjoj školi bavio se športovima kao što su: ragbi, vaterpolo i tenis. Najveće uspjehe postigao je u atletici. Na Paraolimpijskim igrama u Ateni 2004. osvojio je brončano odličje na 100 metara.

Prije Olimpijskih igri u Pekingu 2008. najavio je, da se želi kvalificirati za nastup na 400 metara. Međunarodna atletska federacija (IAAF) odbila je njegovo sudjelovanje u kvalifikacijama za Olimpijske igre, nakon što su ga pozvali na znanstvena testiranja, tijekom kojih su ustvrdili, da je s protezama u prednosti pred ostalim atletičarima. No, Međunarodni olimpijski odbor sa sjedištem u Laussanni, dozvolio mu je nastup u kvalifikacijama s obrazloženjem, da znanstvena istraživanja nisu obuhvatila sve aspekte te da Pistorius ipak nije u prednosti pred ostalim atletičarima. Ali Pistorius nije zadovoljio kvalifikacijsku normu i nije nastupio na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008., osvojio je zlatne medalje u atletici na 100, 200 i 400 metara. Postavio je svjetski rekord na 400 m za osobe s invaliditetom u vremenu od 47,49 s.[1]

U kolovozu 2011. na Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom gradu Daeguu bio je dio južnoafričke štafete 4×400 m, koja je osvojila srebrnu medalju. Nastupio je u polufinalu, ali ne i u finalu. Postao je prva osoba s invaliditetom, koja je osvojila medalju na atletskim natjecanjima, koja nisu za osobe s invaliditetom.

14. veljače 2013. optužen je da je brutalno usmrtio svoju djevojku Reevu Steenkamp četirima hitcima iz pištolja u svojoj kući u Pretorii u ranim jutarnjim satima.

Izvori[uredi VE | uredi]