Paraolimpijske igre

Izvor: Wikipedija

Paraolimpijske igre su danas elitni športski događaj za športaše iz 5 različitih skupina invalidnosti i cilj im je isticanje športskih postignuća, umjesto invalidnosti. Pokret je dramatično narastao od svojih prvih dana. Broj športaša koji sudjeluju u Paraolimpijskim igrama je porastao s 400 iz 23 države u Rimu, 1960. godine, na 3806, iz 136 država u Ateni 2004. godine.

Kada i gdje se održavaju[uredi | uredi kôd]

Paraolimpijske igre su uvijek bile održane iste godine kao i Olimpijske igre. Od Paraolimpijskih igara u Seulu 1988. godine i Zimskih Paraolimpijskih igara u Tignes‐Albertvilleu 1992. godine, održavaju se i na istom mjestu natjecanja, kao i Olimpijske igre. Određeno je da od 2008. godine, pa nadalje, grad domaćin Olimpijskih igara udomaći i Paraolimpijske igre.

Paraolimpijske igre kroz povijest[uredi | uredi kôd]

Prve Ljetne Paraolimpijske igre održane su 1952. godine u Stoke Mandeville u Velikoj Britaniji. Na tim Igrama nastupilo je 130 sportaša iz dvije države. Posebnost tih Igara je što su prve međunarodne igre za športaše s invaliditetom. Prve Zimske Paraolimpijske igre održane su 1976. godine u Oernskoeldsviku u Švedskoj. Na tim Igrama nastupilo je više od 250 sportaša iz 17 država. Posebnost tih Igara je što su se demonstrirali sportovi. Kako su godine tekle, tako su i Paraolimpijske igre rasle. Broj država i broj sportaša se povećavao, a s njima i broj sportova. Dokaz tome su podaci s Ljetnih Paraolimpijskih igara u Pekingu 2008. godine na kojima je nastupilo čak 4000 sportaša iz 150 država. Danas se teži tome da Paraolimpijske igre privuku jednaki javni interes kao i Olimpijske igre. Igre u Londonu 2012. su najavljene kao najizjednačenije u povijesti.

Grb Paraolimpijskih igara[uredi | uredi kôd]

Svaki Organizacijski odbor Paraolimpijskih igara razvija vlastiti grb koji predstavlja njihovo izdanje Paraolimpijskih igara. Grb uključuje Paraolimpijski simbol, i grafički element koji predstavlja državu domaćina, i vrijednosti Paraolimpijskih igara.

Maskote Paraolimpijskih igara[uredi | uredi kôd]

Svake Paraolimpijske igre predstavlja maskota, koja ima obličje osobe, životinje ili predmeta koji predstavlja sreću. Maskote obično reflektiraju prirodu i kulturu grada ili države domaćina.

Razlika između Paraolimpijskih i Specijalnih olimpijskih igara[uredi | uredi kôd]

Paraolimpijske igre i Specijalne olimpijske igre su slične po tome što se obje fokusiraju na športaše s invaliditetom, te da su obje vođene međunarodnim neprofitabilnim organizacijama. Međutim, Paraolimpijske igre i Specijalne olimpijske igre razlikuju se u 3 područja: 1) kategorije invalidnosti športaša s kojima rade, 2) kriteriju na koji način športaši sudjeluju i, 3) u strukturi pojedinačnih organizacija. Specijalne olimpijske igre su isključivo za športaše s intelektualnim poteškoćama. Za sudjelovanje na Paraolimpijskim igrama, športaši moraju ispuniti određene kriterije, te postići određene standarde kako bi se kvalificirali i natjecali u određenom športu. Sudionici su vrhunski sportaši s invaliditetom koji za sudjelovanje na Paraolimpijskim igrama prolaze strogi proces kvalifikacija. Specijalne olimpijske igre ističe sudjelovanje onih koji mogu i žele. Kvalifikacije za sudjelovanje se ne održavaju, već umjesto njega postoji sustav nasumičnog odabira sudionika za natjecanja.

Ljetni športovi[uredi | uredi kôd]

Sljedeći športovi su trenutačno na programu ljetnih Paraolimpijskih igara:

Zimski športovi[uredi | uredi kôd]

Hrvatsku zastavu na zimskim Paraolimpijskim igrama 2010. nosio je Mario Dadić iz Vinkovaca

Sljedeći športovi su trenutačno na programu zimskih Paraolimpijskih igara:

Hrvatski paraolimpijci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]