Ostjaci

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Hanti
Ostjaci
Khanty women in Man Uskve.jpg
Ukupno pripadnika
Značajna područja naseljavanja
Zastava Ruske Federacije.svg Ruska Federacija 28.000
Jezik
hantski, ruski
Vjera
animizam, pravoslavlje
Povezane etničke grupe
Ugarski narodi; Opski Ugri: Voguli

Ostjaci ili Hanti (Остяки, Ханти), sami sebe zovu As-yakh, su ugrofinski narod, koji živi u Rusiji, odnosno u Hantijsko-Mansijskom autonomnom okrugu, u kojem čine oko 1% stanovništva, i u kojem predstavljaju četvrti narod po brojnosti, poslije Rusa (66%), Ukrajinaca (12%) i Tatara (8%). Govore hantskim jezikom, koji spada u ugrofinsku grupu uralske porodice jezika.

Anatomija[uredi VE | uredi]

Ostjaci su ljudi srednjeg ili niskog rasta, brahikefalni, tamne kose i tamnih uskih očiju, nosa pljosnatog i širokog i tankih usnica. Mongoloidni tip daleko je više izraženiji među ženama, nego među muškarcima.

Privreda[uredi VE | uredi]

Ostjaci su ribari na Obu i uzgajivači sobova. Kod ovih posljednjih što žive u tundri ima ih dosta miješanih sa Samojedima. Veoma su vješti u rezbarenju u drvetu i kosti, štavljenju koža pomoću žumanjka i mozga i izradi svari od brezove kore.

Religija[uredi VE | uredi]

Religija Ostjaka je animizam i premda ih je većina pokrštena, kršćanstvo među njima nema većeg utjecaja, pa i nadalje održavaju svoje animističke obrede. Vjeruju u mnoga božanstva među kojima je najvažniji Numi-Torem. Tradicionalno muškarac ima 5 duša, a žena četiri ,a svaka od njih stanuje u određenom dijelu tijela, a može se javiti u različitim oblicima, kao što su ptice ili životinje. Prema njihovom vjerovanju lovac može ubiti sam sebe ako bi u lovu ubio neku od životinja koja je jedna od njegovih duša.

Populacija[uredi VE | uredi]

Ukupno ih ima preko 20,000. Narodi Hanti i Voguli ili Mansi pripadaju široj skupini Opski Ugri, istočnoj grani Ugarskih naroda, a njihovi jezici su najsličniji mađarskom. Hantski jezik ima 4 dijalekta, to su sjeverni (9,000 govornika, etnički 15,000), južni (malo ili ništa govornika; etničkih 1,000), istočni (3,000; etničkih 5,000) i vasjuganski, arhaični dijalekt kojim više nitko ne govori.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]