Ostjaci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hanti
Ostjaci
Khanty women in Man Uskve.jpg
Ukupno pripadnika
Značajna područja naseljavanja
Zastava Ruske Federacije.svg Ruska Federacija 28.000
Jezik
hantski, ruski
Vjera
animizam, pravoslavlje
Povezane etničke grupe
Ugarski narodi; Opski Ugri: Voguli

Ostjaci ili Hanti (Остяки, Ханти), sami sebe zovu As-yakh, su ugrofinski narod, koji živi u Rusiji, odnosno u Hantijsko-Mansijski autonomni okrug|Hantijsko-Mansijskom autonomnom okrugu, u kojem čine oko 1 % stanovništva, i u kojem predstavljaju četvrti narod po brojnosti, poslije Rusa (66%), Ukrajinaca (12 %) i Tatara (8 %). Govore hantskim jezikom, koji spada u ugrofinsku grupu uralske porodice jezika.

Anatomija[uredi | uredi kôd]

Ostjaci su ljudi srednjeg ili niskog rasta, brahikefalni, tamne kose i tamnih uskih očiju, nosa pljosnatog i širokog i tankih usnica. Mongoloidni tip daleko je više izraženiji među ženama, nego među muškarcima.

Privreda[uredi | uredi kôd]

Ostjaci su ribari na Obu i uzgajivači sobova. Kod ovih posljednjih što žive u tundri ima ih dosta miješanih sa Samojedima. Veoma su vješti u rezbarenju u drvetu i kosti, štavljenju koža pomoću žumanjka i mozga i izradi svari od brezove kore.

Religija[uredi | uredi kôd]

Religija Ostjaka je animizam i premda ih je većina pokrštena, kršćanstvo među njima nema većeg utjecaja, pa i nadalje održavaju svoje animističke obrede. Vjeruju u mnoga božanstva među kojima je najvažniji Numi-Torem. Tradicionalno muškarac ima 5 duša, a žena četiri ,a svaka od njih stanuje u određenom dijelu tijela, a može se javiti u različitim oblicima, kao što su ptice ili životinje. Prema njihovom vjerovanju lovac može ubiti sam sebe ako bi u lovu ubio neku od životinja koja je jedna od njegovih duša.

Populacija[uredi | uredi kôd]

Ukupno ih ima preko 20,000. Narodi Hanti i Voguli ili Mansi pripadaju široj skupini Opski Ugri, istočnoj grani Ugarskih naroda, a njihovi jezici su najsličniji mađarskom. Hantski jezik ima 4 dijalekta, to su sjeverni (9,000 govornika, etnički 15,000), južni (malo ili ništa govornika; etničkih 1,000), istočni (3,000; etničkih 5,000) i vasjuganski, arhaični dijalekt kojim više nitko ne govori.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]