PB-91 Šokadija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
PB-91 Šokadija
OB-91 Šokadija
PB-91 Šokadija
Državna pripadnost:
Hrvatska
Hrvatska ratna mornarica
Klasa i vrsta riječni patrolni brod
(bivši riječni minolovac)
Brodogradilište Mačvanska Mitrovica, Srbija
Porinuće 1952.
Ponovno stavljen u službu ZNG, Prvi mornarički odred 1991.
Kasnije preinake obnovljen 6. lipnja 2003.
Status u službi
Matična luka Osijek
Glavne osobine
Istisnina puna - 48 t
Dužina 19,5 m
Širina 4,4 m
Visina 2,1 m
Gaz 1,20 m
Brzina 12 čv
Posada 9
Naoružanje Pramačani top 40 mm Bofors, krmeni top 20/1 mm Bofors, bočne strojnice 12,7 Browning
Nadimak Slavonac

PB-91 Šokadija (ex-Slavonac) riječni je patrolni brod Hrvatske ratne mornarice.

Brod, poznatiji pod nazivom Slavonac, izgrađen je 1952. godine u brodogradilištu u Mačvanskoj Mitrovici (Srbija) za potrebe riječne ratne flotile bivše JNA, s obilježjima riječnog minolovca. U JNA je nosio oznaku RML-307. Potkraj 1980-ih brod se povlači iz aktivne službe, te biva 1990. raspremljen, a kupuje ga tadašnje Ministarstvo pomorstva, prometa i veza za potrebe inspekcije sigurnosti plovidbe i kao takav bio je na vezu u Vukovaru. Jačanjem neprijateljstava na vukovarskom području 1991., brod je Dunavom i Savom doplovio do Siska na sigurno, te dobio novu oznaku - PB-91. 2. listopada 1991. na temelju zapovjedi Zapovjedništva ZNG-a za Baniju brod je dan na raspolaganje Zapovjedništvu obrane Sunje (prethodno je Ministarstvo odobrilo davanje na korištenje broda ZNG-u). Time je PB-91 postao prvi ratni brod oružanih snaga Republike Hrvatske. Brod je bio u sastavu Prvog mornaričkog odreda ZNG-e (od 1992.RRF Sisak), kasnije 1. zdruga riječnog do njegovog ukidanja.

Brod je dugačak 19,5 metara, širine 4,4 metara i visine trupa 2,1 metara. Trup broda izgrađen je od specijalnih legura čelika, a nadgrađe je od aluminijske legure. Sam trup i nadgrađe podijeljeni su brojnim nepropusnim pregradama kroz koje dijelom postoje vodonepropusni prolazi i vrata. Borbeno mjesto zapovjednika broda i radiotelegrafista je kormilarnica, tj. zapovjedni most koji je opskrbljen svim daljinskim uređajima za upravljanje brodom. Posjeduje uređaje za signalizaciju, navigaciju, sustav veza i drugo.

Remontiran i ponovno porinut 6. lipnja 2003. godine. Nalazi se u sastavu 2. zdruga riječnog.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Vjesnik Page white acrobat.png(PDF)
  • Sisački mornari, Hrvatski vojnik, 67/1994., str. 77-79

Hrvatskivojnik.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet iz internetskog izdanja časopisa Hrvatski vojnik. Vidi Dopuštenje Hrvatskog vojnika za Wikipediju na hrvatskome jeziku.