PIK Vrbovec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
PIK Vrbovec – mesna industrija, d.d.
Logotip
Vrsta dioničko društvo
Burzovni simbol Dionice PIKV-R-A nisu uvrštene u kotaciju Javnih dioničkih društava Zagrebačke burze [1]
Osnovana 1. studenog 1961.
Sjedište Zagrebačka 148 [2]
Sjedište Vrbovec, Flag of Croatia.svg Hrvatska
Djelatnost(i) prehrana
Proizvodi svježe meso i mesne prerađevine
Prihod 135,7 milijuna EUR (stanje 2006.)
Broj zaposlenih 1.700 (stanje 2008.)
Holding tvrtka Agrokor
Vlasnik Agrokor d.d. (od 2005.)
Web stranica pik-vrbovec.hr

PIK Vrbovec d.d. je hrvatsko dioničko društvo iz Vrbovca.

Povijest[uredi VE | uredi]

Nastalo je 1961. godine na temeljima mesne industrije u vlasništvu Đure Predovića, osnovane još davne 1938. godine.[3] Prigorski kraj u kojem se nalazi PIK Vrbovec tradicionalno je poznat po uzgoju stoke, posebice svinja, što je predstavljalo dobru polaznu osnovu za ovakvu vrstu industrije. U PIK Vrbovcu dugi su se niz godina proizvodili i razvijali kvalitetni mesni proizvodi pod brandom PIK, koji su svoje potrošače nalazili u Hrvatskoj, regiji, Europi i Americi.

Od 2005. godine PIK Vrbovec ulazi u sastav koncerna Agrokor te otada počinje vrlo intenzivan razvoj kompanije, koja svake godine bilježi rekorde u količini proizvedenih proizvoda. Zahvaljujući modernizaciji proizvodnih pogona i logističkih centara, kontinuiranom ulaganju u kvalitetu proizvoda i praćenju trendova te novoj poslovnoj filozofiji usmjerenoj prema tržištu i potrošaču, PIK postaje prepoznatljiv brand i tržišni lider u Hrvatskoj.

U svakom od tržišnih segmenata PIK proizvodi vrhunske robne marke, koje svojom kvalitetom mogu konkurirati najboljim svjetskim proizvodima. Tako su, primjerice, PIK-ove šunke, mortadela, trajne kobasice, parizer PIKO te hrenovke, zahvaljujući svojoj vrhunskoj kvaliteti i povjerenju potrošača, u svojem segmentu tržišni lideri.

PIK Vrbovec je u 2006. godini prodao 25.000 tona mesa, što je bilo 78 posto više u odnosu na 2005. godinu i više od 13.000 tona prerađevina ili 31 posto više u odnosu na godinu dana prije. Od ukupne proizvodnje prerađevina 2200 tona odnos se i na konzerve. Prije ulaska u sastav koncerna Agrokor kapaciteti PIK-a Vrbovec bili su iskorišteni oko 30 posto. U 2005. godini s porastom proizvodnje rasla je i njihova iskorištenost, te je iskorištenje kapaciteta više od 90 posto s time da se oni stalno povećavaju. Povećani su kapaciteti klaonice svinja i klaonice junadi. Također, nabavljeni su novi, suvremeni strojevi koji su povećali kapacitete prerade ili pak omogućili nova pakiranja, proizvodnju novih proizvoda i slično. Najveća ulaganja bila su u nove linije za narezivanje proizvoda, kapaciteta dvije tone u smjeni, zatim u linije za proizvodnju polutrajnih kobasica te linije za proizvodnju šunki. Time su postrojenja prerade povećana oko 28 posto.[4]

Uprava PIK-a.

Početkom 2009. godine PIK je uveo na tržište i pakirano svježe meso pod PIK-ovim robnim markama, čime svojim potrošačima nudi pakirano crveno meso provjerene kvalitete i sigurnosti koju jamči uspostavljeni sustav sljedivosti, što omogućuje praćenje namirnice od uzgoja, prerade, proizvodnje, distribucije pa sve do polica trgovina.

Uz proizvode pod brandom PIK, proizvodi se i odabrani asortiman proizvoda pod brandom Sljeme s kvalitetom dobro poznatom hrvatskim potrošačima. PIK-ovi proizvodi izvoze se i na strana tržišta.

Proizvodi[uredi VE | uredi]

Pouzdanost i kvaliteta svih PIK-ovih proizvoda rezultat su dugogodišnje tradicije i iskustva vrsnih majstora, koji svoje umijeće i ljubav prema svom poslu već gotovo 70 godina ugrađuju u proizvode PIK Vrbovca.

Mesne prerađevine[uredi VE | uredi]

Svježe meso[uredi VE | uredi]

Sljedivost[uredi VE | uredi]

Sljedivost je mogućnost utvrđivanja porijekla svake sirovine od uzgoja do finalne proizvodnje. Cijeli proces započinje uzgojem hrane za životinje, preko životinja koje se koriste za proizvodnju hrane ili tvari koja je namjenjena ugrađivanju ili se očekuje da će biti ugrađena u hranu ili hranu za životinje, a tijekom svih faza proizvodnje, prerade i distribucije.

Certifikati[uredi VE | uredi]

  • HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points)
  • ISO 14001:2004; ISO 9001:2008
  • OHSAS 18001:2007
  • izvozni broj HR 10 (nadzor europske i američke inspekcije)
  • kontrola ovlaštene i službene inspekcije
  • vlastiti laboratorij (mikrobiološki i kemijski)
  • procesna kontrola (inputa, procesa i outputa)
  • sljedivost ("od polja do stola")

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Koordinate: 45°52′48″N 16°23′23″E / 45.879985630931°N 16.3896811008453°E / 45.879985630931; 16.3896811008453