Padobran

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Padobran

Padobran je naprava koja služi za usporavanje ubrzanog pada kroz atmosferu. Izum padobrana mnogi pripisuju Leonardo da Vinciu, no postoje mnogi dokazi o skicama sličnih naprava kao i pokušaja pojedinaca u korištenju naprava nalik padobranu u cilju sigurnog spuštanja s visine prije pojave Leonardovih crteža. Prije nego što se praktično počeo primjenjivati, padobran mnogostruko unaprijeđivan kroz stoljeća, do tada padobran je bila stvar razonodih znanstvenika, izumitelja te vratolomnika. Pojavom balona na vrući zrak u 18. stoljeću te na plinove lakšim od zraka dovelo je ubrzanijeg razvoja padobrana kao sredstva sa spašavanje i spuštanje tereta, tako da prije pojave zrakoplovstva skoro su riješeni svi problemi za njegovu masovnu primjenu. U 20. stoljeću tokom Prvog svjetskog rata padobran se počeo masovno primjenijvati za spašavanje pilota. Padobran je našao široku primjenu : u spašavanju života, spuštanju tereta na zemlju ili na površinu drugih planeta, sportu, hobijima...

Povijest razvoja i uporabe[uredi VE | uredi]

Padobrani prije Leonarda[uredi VE | uredi]

Leonardov padobran[uredi VE | uredi]

Originalan opis se nalazi u Codex Atlanticus, folio 1058 Originalna skica se može naći u Il Codice Atlantico di Leonardo da Vinci nella biblioteca Ambrosiana di Milano, Editore Milano Hoepli 1894-1904.

U svojim zabilješkama, Leonardo da Vinci naglašava to da, s platnom oblika piramide, a imajući bazu 12 jardi (oko 7 metara) i iste te dubine, ako se drži čvrsto otvorenim, "ognuno si potrà gettare da qualsiasi altezza senza alcun rischio" (svatko može skočiti bez obzira na visinu i to bez ikakva rizika).

Folio sadrži crteže vezane za proučavanje mehaničkog leta, koji su napravljeni između 1483. i 1486.. godine. Na gornjem dijelu folia, princip aerodinamičnog reciprociteta je spomenut po prvi put, zajedno s projektom kako napraviti padobran kao i sa sljedećim citatom: "Se un uomo ha un padiglione di pannolino intasato che sia di 12 braccia per faccia e alto 12, potrà gittarsi d'ogni grande altezza senza danno di sé" (ako je čovjek opremljen platnom - platnom tvornici obrađenim na taj način da se popune sve rupice u njemu - s duljinom od 12 jardi na svakoj strani i visine 12 jardi, može skočiti s bilo koje visine, bez opasnosti da će povrijediti svoje tijelo). Kako je duljina firentinske 'braccio' (jard) bila oko 60 cm., Leonardov padobran se može usporediti s kvadratičnom piramidom s bazom od otprilike 7.20 metara i iste te visine ( 7.20 m ).

Nikada nije bilo utvđeno da li je Leonardo napravio padobran i oprobao, no u novije vrijeme Britanski padobranac Adrian Nicholas uspio je dokazati u ljeto 2000-te godine da je Leonardov padobran mogao raditi. Nicholas i njegova prijateljica su napravili su piramidalni padobran s materijalima i alatima koji su bili dostupni u Italiji u 15. stoljeću. Završeni padobran bio je podignut s balonom na 3000 m te pušten skupa s Nicholasom. Cijeli let je prošao bez problema.

Poboljšanja[uredi VE | uredi]

Mnogi drugi izumitelji nadogradili su ideju o usporavanju slobodnog pada. Hrvatski izumitelj Faust Vrančić napravio je padobran koji je koristio platno raspeto na pravokutni okvir i uspješno demonstrirao skokom s tornja u Veneciji 1617. Ovo poboljšanje originalne ideje Vrančić je nazvao Homo Volans (leteći čovjek), i objavio ga je u knjizi izuma Machinae Novae, skupa sa skicama drugih naprednih strojeva.

Cijelo stoljeće i pol je trebalo proteći prije nego što se pojavio padobran bez krutog okvira. Godine 1785. francuski izumitelj i balunist Jean Pierre Blanchard, spustio je psa u korpi iz balona s padobranom bez rigidnog okvira. Ovaj padobran je bio napravljen od svile i mogao se smotati u klupko. Prva osoba koja se spustila s padobranom bio je engleski izumitelj André Garnerin. André je iskočio 22. listopada 1797, iz balona na topli zrak s visine od 8.000 stopa (2.600 metara). Prvi padobranski ranac, način pravilnog sigurnog slaganja i izbacivanja koji se koristi i danas, izmislili su 1890. Paul Letteman i Kathchen Paulus. Novina u ovom izbacivanju padobrana bilo je korištenje malog početnog padobrana za izvlačenje osnovnog padobrana.