Palača šećerane u Rijeci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Palača šećerane

Palača šećerane je upravna zgrada bivše rafinerije šećera u Rijeci.

Povijest[uredi VE | uredi]

Palača se smjestila preko puta željezničkog kolodvora, u četvrti Brajda. Sagrađena je kao upravna zgrada tvornice šećera 1752. godine, na inicijativu Povlaštene tršćansko-riječke kompanije. Nakon požara 1785. značajno je obnovljena i opremljena baroknim interijerima sa zidnim slikama i štukaturom. U 19. stoljeću služila je kao upravna zgrada tvornice duhana, a potom i tvornice motora "Rikard Benčić".

Predstavlja najkvalitetniju baroknu palača na istočnojadranskoj obali, čija je izgradnja označila početak industrijskog razvoja Rijeke. Unutrašnjost zgrade bogato je ukrašena štukaturama, freskama i keramičkim pećima.

Obnova[uredi VE | uredi]

Radovi na Palači šećerane u srpnju 2012. godine

Godine 2008. započeli su konzervatorsko - restauratorski radovi koje izvodi Hrvatski restauratorski zavod, a obuhvaćali su zahvate u sobama na drugom katu te zahvate na keramičkim pećima. Konzervatorsko - restauratorski radovi uključili su zahvate čišćenja i uklanjanja naknadnih slikanih i žbukanih slojeva na zidnom osliku, izradu grafičke i fotodokumentacije, konsolidaciju slikanih i žbukanih slojeva, žbukanje dijelova koji nedostaju i zaštitu oslika tijekom izvođenja građevinskih radova. Riječ je o mitološkim scenama oslikanim na zidovima koje su bili skrivene ispod sedam slojeva boje.[1]

Izvor[uredi VE | uredi]

Literatura[uredi VE | uredi]

  • Krasanka Majer, Petar Puhmajer: Palača šećerane u Rijeci - konzervatorska i povijesna istraživanja = The Palace of the Sugar Refinery in Rijeka - the Historical and Conservation Research, Rijeka, 2008. (ISBN 978-953-7466-04-6)
  • Radmila Matejčić: "Barok u Istri i Hrvatskom primorju", u: Barok u Hrvatskoj, Zagreb, 1982.

Zastava Grad Rijeka.jpeg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Grada Rijeke ili Moja Rijeka. Vidi Dopusnicu Grada Rijeke za Wikipediju na hrvatskome jeziku.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Znamenite riječke građevine