Paretovo pravilo

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Paretovo pravilo, Paretov zakon, Paretovo načelo , Paretov princip ili Pravilo 80/20 navodi da se 80 % postignutog rezultata postiže u 20 % od ukupnog vremena tijekom projekta. Za postizanje preostalih 20 % potrebno je najviše rada.

Vilfredo Pareto je pri istraživanju o raspodjeli nacionalnog bogatstva otkrio, da u Italiji oko 20% obitelji posjeduju oko 80% kapitala.

To dovodi do Paretovog načela: znači da se mnogi zadatci s upotrebom od oko 20% sredstva mogu riješiti 80%.

To se često koristi nasumice za riješavanje raznih problema, bez da je primjenjivost u svakom slučaju dokazana. Međutim, "načelo" je dobar podsjetnik.

Primjeri[uredi VE | uredi]

Pareto princip se može i kod mnogih - čak svakodnevnih - pitanja primijetiti. 20% uloženog vremena donose 80% rezultata. U prosječnom domaćinstvu 20% predmeta generiraju 80% troškova. U tvrtci se 80% prihoda postiže od prodaje 20% kupaca. 80% teksta se sastoje od 20% riječi. Pretpostavka je i da će 20% od svih wikipedista ostvariti 80% svih doprinosa.


Mnoge raspodjela u prirodi slijede matematičkim zakonima, a vrlo često snagu paretovog zakona, tj. Paretove raspodijele.

  • raspodjela bogatstva
  • Većina ljudskih naselja čine mnoga mala mjesta s malim brojom stanovnika, a većina ljudi žive u nekoliko velikih gradova.
  • Vrijednosti u skladištu industrijskih poduzeća: Mnogi vijci koji su jeftini, ali ima nekoliko vrlo skupih stavka koje čine vrijednost skladištu.
  • Rashodi na projektima: 20% troškova donosi 80% zarade, a za postizanje preostalih 20% rezultata, potrebno je 80% ukupnih rashoda.
  • 75% globalne trgovine se odvija između 25% ljudi.
  • Pareto raspodjela se koristi u osiguravajućim društvima i financijskoj matematici za modeliranje ekstremnih događaja (kao što su veliki gubici, velike promjene cijena dionica).