Paretovo pravilo

Izvor: Wikipedija

Paretovo pravilo, Paretov zakon, Paretovo načelo, Paretov princip ili Pravilo 80/20 navodi da se 80% postignutog rezultata postiže u 20% od ukupnog vremena tijekom projekta. Za postizanje preostalih 20% potrebno je najviše rada.

Vilfredo Pareto je pri istraživanju raspodjele nacionalnog bogatstva otkrio da u Italiji oko 20% obitelji posjeduju oko 80% kapitala.

To dovodi do Paretovog načela: znači da se mnogi zadatci s upotrebom oko 20% sredstava mogu riješiti do razine od 80%.

To se načelo često koristi nasumce u rješavanju raznih problema, a da primjenjivost nije u svakom slučaju i dokazana. Međutim, "načelo" je dobar podsjetnik.

Primjeri[uredi | uredi kôd]

Paretov princip može se i kod mnogih - čak svakodnevnih - pitanja primijetiti. 20% uloženog vremena donosi 80% ukupnog rezultata. U prosječnom domaćinstvu 20% predmeta generira 80% troškova. U tvrtci se 80% prihoda postiže od prodaje uzorku od 20% kupaca. 80% teksta sastoji se od 20% riječi. Pretpostavlja se i da će 20% od svih "wikipedista" ostvariti 80% svih doprinosa.

Mnoge raspodjele u prirodi slijede matematičke zakone, a vrlo često snagu Paretovog zakona, tj. Paretove raspodjele.

  • raspodjela bogatstva
  • Većinu ljudskih naselja čine mnoga mala mjesta s malim brojom stanovnika, a većina ljudi žive u nekoliko velikih gradova.
  • Vrijednosti u skladištu industrijskih poduzeća: Mnogi su vijci jeftini, ali ima nekoliko vrlo skupih stavaka koje čine vrijednost skladišta.
  • Rashodi na projektima: 20% troškova donosi 80% zarade, a za postizanje preostalih 20% rezultata, potrebno je 80% ukupnih rashoda.
  • 75% globalne trgovine odvija se između 25% ljudi.
  • Paretova raspodjela koristi se u osiguravajućim društvima i financijskoj matematici za modeliranje ekstremnih događaja (kao što su veliki gubitci, velike promjene cijena dionica).