Park Chung-hee

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Park Chung-hee (14. studenog 1917.-26. listopada 1979.), južnokorejski političar i državnik, predsjednik od 1961. do 1979. godine.

Rodio se u mjestu Gumi-si, blizu Daegua. Korejom je tada vladao Japan. Bio je peto dijete u siromašnoj obitelji. Otam mu je u trenutku njegova rođenja imao 46, a majka 45 godina.

Park je završio školu za učitelja u osnovnoj školi, te se jedno vrijeme bavio tim poslom. Kasnije je otišao u vojsku, a školovao se na vojnim školama koje je Japan tada osnovao. Služio je i u državi Manđukuo. Iz vojske je nečasno otpušten sa činom poručnika.

Kasnije je ponovno vraćen u vojnu službu, te se istaknuo. Nakon završetka rata, Koreja je podijeljena, a na jugu je kao prvi predsjednik nezavisne Južne Koreje izabran Singman Rhee. Njegovih 12 godina obilježile su korupcija i represija. Konačno su studenti podigli ustanak i protjerali Rheea. Nastao je kaos. Ustoličen je privremeni predsjednik, ali je stvarnu vlast držao premijer. Premijer i predsjednik su bili u sukobu, a kabinet je mijenjan triput u pet mjeseci.

Nezadovoljnicima je prekipjelo. General Park izveo je 15. lipnja 1962. nenasilni puč i popeo se na vlast. Isprva je takav potez bio prihvaćen s oduševljenjem, a stranim vojnicima je rečeno da se ne miješaju. Osnovana je korejska CIA koja je imala veoma velike ovlasti kad se radi o obračunu s protivnicima vlasti. Među glavnim prosvjednicima i protivnicima protiv Parkove vlasti bili su kasniji predsjednici Kim Dae-jung i Lee myung-bak. Veliki su prosvjedi izbili kada je Park normalizirao odnose s Japanom. BDP Južne Koreje bio je samo 72 dolara po glavi stanovnika. Park je povećao taj iznos 20 puta i uveo industrijalizaciju. Obični ljudi su imali veći standard. Ipak, prvotno slavljen kao spasitelj, postao je diktator. Promijenio je Ustav, produžio mandat predsjednika. Pokušana su dva atentata na njega. Pri drugom pokušaju atentator mu je ubio ženu. Treći put ubojice su uspjele. Park je ubijen u 62. godini.Imao je kćerku, koja je izgubila stranačku nominaciju i priliku da postane predsjednicom Južne Koreje. Kao predani budist, general Park Chung-hee pokopan je na Nacionalnom groblju u Seoulu.