Domoljublje

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Patriotizam)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Domoljublje u nogometu
Iskazivanje domoljublja na športskim događajima.
„God Bless the USA“ – domoljubni iskaz u SAD-u
Hrvatska domoljubna humanitarna značka iz 1914. godine

Domoljublje ili patriotizam (iz starogrčkog πατρίς; patris, otac; lat. patria, domovina) označava emocionalnu privrženost svome narodu.

Osim toga se koristi i pojam domoljublja ili ponosa na vlastiti narod i može biti temeljen na vrlo različitim karakteristikama ili aspektima naroda, kao što je jezik, kultura, politika, povijest ili šport.

Domoljublje se općenito od nacionalizma i šovinizma razlikuje po tome što se domoljub identificira sa svojom zemljom i svojim narodom bez vrijeđanja ili omalovažavanja drugih naroda.

U Srednjoj Europi domoljublje se razvilo iz liberalizma i nacionalizma srednjeg sloja koji je u borbi protiv feudalizma pokušavao stvoriti nacionalnu državu.

Nakon francuske revolucije u godini 1789. domoljublje se u većini europskih država nastavilo razvijati te je prestalo biti samo pitanje intelektualnih elita.

Danas se domoljublje u većini zemalja podrazumijeva kao pozitivno konotiran pojam.

Hrvatsko domoljublje tijekom jugoslavenskog razdoblja[uredi | uredi kôd]

Za vrijeme postojanja jugoslavenske države javno isticanje hrvatskoga domoljublja bilo je razlog za uhićenje, saslušanja, zlostavljanja policije ili UDBE. Pjevanje pjesama poput Ustani bane, Vila Velebita ili Zrinsko-Frankopansku pjesmu bilo je zabranjeno.[1]

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Bogdanić, Siniša. 17. siječnja 2014. UDBA je preživljavala izmišljajući neprijatelje. Dw.com. Pristupljeno 21. lipnja 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Domoljublje
Wikiquote-logo.svgNa stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Domoljublje