Pazi što jedeš

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Pazi što jedeš manifestacija je Etnografskog muzeja Istre.

O manifestaciji[uredi VE | uredi]

Priredba Pazi što jedeš održala se prvi put 2011. godine. Etnografski muzej Istre nakon prvi put 2011. godine organizirane manifestacije „Pazi što jedeš - Tradicijskom hranom protiv suvremenih bolesti“ o tradicijskoj prehrani i njezinom pozitivnom utjecaju na brojne suvremene bolesti, te nakon što je pokazao uspješnu suradnju sa Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga, Dijabetičkim udrugama Istarske županije i Udrugama ekoloških proizvođača – Istarski eko proizvod, krenuo u drugu manifestacije ove vrste s obzirom na sve veće zanimanje publike.

2012.[uredi VE | uredi]

Manifestacija se 2012. godine održava u Pazinu, 24. studenog.

Priredba „Pazi što jedeš“ ima regionalni i nacionalni karakter zbog sudjelovanja sudionika iz Istarske, ali i ostalih županija Hrvatske.

Sastoji se od predstavljanja kataloga izložbe istarskih muzeja „Ki sit ki lačan“, predstavljanja projekta „Muzej u loncu“ Gradskog muzeja Požega, stručnih predavanja na temu ekološkog uzgoja biljaka.

Radionice tradicijske prehrane održat će se kako bi se posjetitelji naučili ili prisjetili tradicijskih načina pripremanja tjestenine.

Uz sajam se, u predvorju Spomen doma, organizira razmjena sjemena i sajam ekoloških proizvoda gdje posjetitelji mogu degustirati i kupiti ekološke proizvode iz Istarske, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije.

Ciljevi priredbe[uredi VE | uredi]

Osnovni ciljevi manifestacije Pazi što jedeš su sljedeći:

a) poučiti širu javnost o tradicijskim jelima Istre
b) potaknuti dolazak domaćih i stranih turista zainteresiranih za specijalni oblik turizma – gastronomski i eko turizam
c) poboljšati kulturno turističku ponudu Pazina i središnje Istre u postsezoni

Manifestacija „Pazi što jedeš“ namijenjena je široj javnosti koja želi, na jednom mjestu, dobiti sve informacije o zdravoj i tradicijskoj prehrani, ali također i stručnoj javnosti u želji razvijanja interdisciplinarne suradnje na temu prehrane. Potiče se i studente za sudjelovanje na manifestaciji nudeći im mogućnost volontiranja i stjecanja iskustava.

Izvori[uredi VE | uredi]