Anhingidae

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Anhingidae
Anhinga anhinga pri polijetanju
Anhinga anhinga pri polijetanju
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Pelecaniformes
Porodica: Anhingidae
Reichenbach, 1849.
Rod: Anhinga
Brisson, 1760.
Vrste
Anhinga anhinga

Anhinga melanogaster
Anhinga rufa
Anhinga novaehollandiae

Anhingidae su porodica iz reda pelikanki i imaju samo jedan recentni rod Anhinga. Najsličniji su kormoranima (Phalacrocoracidae).

Ovaj se red Anhinga sastoji od četiri (a prema mišljenjima dijela znanstvenika samo dvije) vrste velikih vodenih ptica.

Izgled[uredi VE | uredi]

To su velike vodene ptice s tamnim pokrovnim perjem koje je često bijelo do svijetlo smeđe isprugano, i djeluje valovito. Rep im je dug i na kraju svijetliji i spušten, a kljun šiljast. Vrat im je dug i savijen u obliku slova S a na vrhu kljuna nema lovnu kukicu. Sva četiri prsta su im povezana širokom plivaćom kožicom. Imaju 5 do 8 kralješaka u vratu koji su spojeni na poseban način koji omogućuje strelovitu brzinu kojom kljunom probadaju svoju riblju lovinu. Ptice oba spola su ojednake veličine, samo što su ženke najčešće malo bljeđe obojene. Veličina im se kreće od 90 do 100 cm a teške su između 1060 i 1350 g.

Radi smanjenja potiska, perje ove grupe ptica, kao i kod kormorana, se kod uranjanja u vodu skvasi do kože. Zbog toga, one između zaranjanja duže vrijeme miruju sušeći perje.

Rasprostranjenost[uredi VE | uredi]

Ovaj rod naseljava prije svega tropska i subtropska područja Amerike, Afrike, Azije i Australije. U Africi žive južno od Sahare svuda uz vodu, sve do krajnjeg juga, a naseljava i Madagaskar, dok vrsta koja živi na području Indijskog potkontinenta i Jugoistočne Azije ima jednu manju populaciju i na obalama Šat al-Araba. Još jedna vrsta se gnijezdi na Novoj Gvineji kao i u Australiji, prije svega u području riječnog sistema Murray-Darling.

Životni prostor[uredi VE | uredi]

Područja gniježdenja ovih vrsta su vrlo različita. Istina, čini se da sve vrste daju prednost područjima uz slatku vodu, no nalazi ih se i u područjima boćatih, močvarastih područja šuma mangrova kao i uz rubove morskih zaljeva. Skoro redovno se gnijezde uz rub velikih kolonija čaplji, ibisa i kormorana.

Ponašanje i prehrana[uredi VE | uredi]

Ove ptice mogu plivati na razne načine. Ako istisne zrak iz perja, potone dublje u vodu tako, da mu iz vode vire samo vrat i glava. Kao i kormorani, izvrsno rone. Ali, za razliku od kormorana, oni ne love na način da rone za lovinom, nego se "prikradaju" lovini roneći, a zatim ju probadaju kljunom strelovitim ispružanjem vrata. To je isti princip kojim se služi čovjek loveći kopljem. Nakon toga, lovinu baca u vis, i guta ju glavom prema naprijed. Najveći dio lovine, oko 90%, su im ribe, ali uz njih love i različite vodozemce i gmazove, ali i kukce.

Ove su ptice pretežno stanarice. Samo one populacije koje su prodrle i na klimatski umjerena područja, (primjerice područje oko Kaspijskog jezera), za vrijeme nepovoljih godišnjih doba napuštaju područja gniježdenja.

Vrste[uredi VE | uredi]

Porodica Anhingidae

U nekim sistematizacijama se može sresti Anhinga rufa i Anhinga novaehollandiae smještene unutar vrste Anhinga melanogaster kao njene podvrste.

Drugi projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Anhingidae
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: Anhingidae