Petar Kačić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kačić Petar
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 16. listopada 1947.
Datum smrti 2. listopada 1991.
Mjesto smrti Vukovar, Hrvatska
Nacionalnost Hrvat[nedostaje izvor]
Nadimak (Srednji) Bojler[1]
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1991.
Ratovi Domovinski rat
Važnije bitke Bitka za Vukovar
Vojska Hrvatska vojska
Rod vojske Hrvatska kopnena vojska

Petar Kačić (16. listopada 1947. – 2. listopada 1991.) jedan je od najvećih junaka[nedostaje izvor] obrane Vukovara od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Spomen-obilježje Otac i sin

Bio je zapovjednik obrane Sajmišta, dijela Vukovara koji je bio najizloženiji učestalim žestokim pješačkim napadima udruženih srbočetničkih paravojnih postrojbi i JNA, obilno potpomognutih neprestanim granatiranjem. Poginuo je u borbama 2. listopada 1991. godine. Petar nije poginuo na mjestu, doktor Njavro ga je pokušao reanimirati – prisjeća se Irena Kačić.[2] Do smrti je uništio 22[3] neprijateljska tenka.

Njegov sin Igor najmlađa je žrtva pokolja na Ovčari.[3] Od majke, Petrove supruge Irene, odvojio ga je Veselin Šljivančanin ispred vukovarske bolnice 19. studenoga 1991. odgovorivši na pitanje zašto dijete odvaja od majke s: 'to će se sve proveriti'. Igor je imao 16 godina.[4]

Naslijeđe[uredi | uredi kôd]

Dužnosti[uredi | uredi kôd]

  • 1991. - Zapovjednik obrane Sajmišta (dio Vukovara)

Spomenik Otac i sin[uredi | uredi kôd]

Na mjestu budućeg Doma ratnika na Bogdanovačkoj cesti u Vukovaru u organizaciji Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata svečano je 18. studenoga 2012. otkriven spomenik Otac i sin koji je posvećen žrtvama Domovinskog rata, Igoru i Petru Kačiću kao i svim žrtvama Domovinskog rata.[5][6][7] Autor trometarskoga mramornoga spomenika je Mario Matković, kipar iz Bogdanovaca.[8]

Izvori[uredi | uredi kôd]Tank template.svg Flag of Croatia.svg P vip.svg Flag of the Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.svg Nedovršeni članak Petar Kačić koji govori o hrvatskom branitelju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Tank template.svg Nedovršeni članak Petar Kačić koji govori o vojnom zapovjedniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.