Petar Kačić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kačić Petar
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 16. listopada 1947.
Datum smrti 2. listopada 1991.
Mjesto smrti Vukovar, Hrvatska
Nacionalnost Flag of Croatia.svg Hrvat
Nadimak (Srednji) Bojler[1]
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1991.
Ratovi Domovinski rat
Važnije bitke Bitka za Vukovar
Vojska Hrvatska vojska
Rod vojske Hrvatska kopnena vojska

Petar Kačić (16. listopada 1947. – 2. listopada 1991.) jedan je od najvećih junaka obrane Vukovara od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu.

Životopis[uredi VE | uredi]

Spomen-obilježje Otac i sin

Bio je zapovjednik obrane Sajmišta, dijela Vukovara koji je bio najizloženiji učestalim žestokim pješačkim napadima udruženih srbočetničkih paravojnih postrojbi i JNA, obilno potpomognutih neprestanim granatiranjem. Poginuo je u borbama 2. listopada 1991. godine. Petar nije poginuo na mjestu, doktor Njavro ga je pokušao reanimirati – prisjeća se Irena Kačić.[2] Do smrti je uništio 22[3] neprijateljska tenka.

Njegov sin Igor najmlađa je žrtva isplaniranog pokolja na Ovčari.[3] Od majke, Petrove supruge Irene, odvojio ga je Veselin Šljivančanin ispred vukovarske bolnice 19. studenoga 1991. odgovorivši na pitanje zašto dijete odvaja od majke s: 'to će se sve proveriti'. Igor je imao 16 godina.[4]

Naslijeđe[uredi VE | uredi]

Dužnosti[uredi VE | uredi]

  • 1991. - Zapovjednik obrane Sajmišta (dio Vukovara)

Spomenik Otac i sin[uredi VE | uredi]

Na mjestu budućeg Doma ratnika na Bogdanovačkoj cesti u Vukovaru u organizaciji Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata svečano je 18. studenoga 2012. otkriven spomenik Otac i sin koji je posvećen žrtvama Domovinskog rata, Igoru i Petru Kačiću kao i svim žrtvama Domovinskog rata.[5][6][7] Autor trometarskoga mramornoga spomenika je Mario Matković, kipar iz Bogdanovaca.[8]

Izvori[uredi VE | uredi]Tank template.svg Flag of Croatia.svg P vip.svg Flag of the Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.svg Nedovršeni članak Petar Kačić koji govori o hrvatskom branitelju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Tank template.svg Nedovršeni članak Petar Kačić koji govori o vojnom zapovjedniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.