Petar Strčić

Izvor: Wikipedija
Petar Strčić

akademik Petar Strčić
Rođenje 24. kolovoza 1936.
Kras na otoku Krku
Smrt 23. lipnja 2019.
Rijeka
Polje povjesničar, arhivist
Portal o životopisima

Petar Strčić (Kras na otoku Krku, 24. kolovoza 1936.Rijeka, 23. lipnja 2019.) bio je hrvatski povjesničar, arhivist, akademik, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, upravitelj njezina Arhiva, znanstveni i arhivski savjetnik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Diplomirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je ravnatelj Arhiva Hrvatske, posljednji predsjednik Saveza arhivista SFR Jugoslavije, glavni urednik niza zbornika (npr. „Krčki zbornik“), urednik i koautor prve sinteze „Povijesti Rijeke“ na hrvatskom jeziku. Bio je predsjednik "Povijesnog društva Rijeka", "Povijesnog društva otoka Krka" i Čakavskoga sabora, predsjednik "Društva za hrvatsku povijesnicu", a i član sličnog društva u Sloveniji. Bio je profesor na fakultetima u Rijeci, Puli i Zagrebu. Autor je tridesetak knjiga i brojnih članaka od kojih je najveći dio vezan za povijest zapadnog dijela Hrvatske.

Petar Strčić umro je u nedjelju 23. lipnja 2019. u 83. godini života u Rijeci.[1] Pokopan je 27. lipnja u rodnom Krasu na otoku Krku.[2]

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

  • Tri je puta dobio nagradu Grada Rijeke te nagrade Grada Krka i Pazina.
  • Dobitnik je nagrade Grada Rijeke za životno djelo, za cjelokupan doprinos unapređenju i promicanju znanosti te istraživanju povijesti grada Rijeke i zapadne Hrvatske.[3]

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Index. 23. lipnja 2019. Umro akademik Petar Strčić. index.hr. Index. Pristupljeno 23. lipnja 2019.
  2. Ćosić, Stjepan. 2019. In memoriam. hrcak.srce.hr. Pristupljeno 3. studenoga 2022.. Pokopan je 27. lipnja u rodnom Krasu na otoku Krku.
  3. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. ožujka 2016. Pristupljeno 28. travnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)