Petar Strčić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Petar Strčić
Strčić Petar.jpg
akademik Petar Strčić
Rođenje 24. kolovoza 1936.
Kras na otoku Krku
Smrt 23. lipnja 2019.
Rijeka
Polje povjesničar, arhivist
Portal o životopisima

Petar Strčić (Kras na otoku Krku, 1936.Rijeka, 23. lipnja 2019.) bio je hrvatski povjesničar, arhivist, akademik, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, upravitelj njezina Arhiva, znanstveni i arhivski savjetnik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Diplomirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je ravnatelj Arhiva Hrvatske, posljednji predsjednik Saveza arhivista SFR Jugoslavije, glavni urednik niza zbornika (npr. „Krčki zbornik“), urednik i koautor prve sinteze „Povijesti Rijeke“ na hrvatskom jeziku. Bio je predsjednik "Povijesnog društva Rijeka", "Povijesnog društva otoka Krka" i Čakavskoga sabora, predsjednik "Društva za hrvatsku povijesnicu", a i član sličnog društva u Sloveniji. Bio je profesor na fakultetima u Rijeci, Puli i Zagrebu. Autor je tridesetak knjiga i brojnih članaka od kojih je najveći dio vezan za povijest zapadnog dijela Hrvatske.

Petar Strčić umro je u nedjelju 23. lipnja 2019. u 83. godini života u Rijeci.[1]

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

  • Tri je puta dobio nagradu Grada Rijeke te nagrade Grada Krka i Pazina.
  • Dobitnik je nagrade Grada Rijeke za životno djelo, za cjelokupan doprinos unapređenju i promicanju znanosti te istraživanju povijesti grada Rijeke i zapadne Hrvatske.[2]

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Index. 23. lipnja 2019. Umro akademik Petar Strčić. index.hr. Index. Pristupljeno 23. lipnja 2019.
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. ožujka 2016. Pristupljeno 28. travnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)