Pinball Construction Set

Izvor: Wikipedija
Pinball Construction Set
ProizvođačBudgeCo
Izdavač(i)BudgeCo
Electronic Arts
Ariolasoft (EU)
Dizajner(i)Bill Budge
Nadnevak izlaska1983.
Žanr(ovi)Fliper simulacija
Način(i) igreJedan igrač
PlatformaApple II
Atari 800
Commodore 64
Apple Macintosh
DOS
Ulazni uređajiTipkovnica, joystick
Medij(i)5¼" disk

Pinball Construction Set (skraćeno: PCS) je računalna igra koju je dizajnirao Bill Budge, proizvela tvrtka BudgeCo, a izdale tvrtke Electronic Arts i Ariolasoft (uz BudgeCo). Izašla je za Apple II i Atari 800 1983. godine, a kasnije je izašla i za platforme Commodore 64 i DOS.

Opis[uredi | uredi kôd]

Pinball Construction Set je stvorio novi žanr računalnih igarabuilder (graditelj) ili construction set (set za izradu) vrste igara. S PCS-om, igrači mogu izraditi svoj virtualni fliper arkadni stroj, poput upravljača, fliper odbojnika, flippera, i ostale dijelove. Svojstva poput gravitacije i fizičkog modela se također mogu mijenjati. Igrači mogu spremiti njihove kreacije i stvoriti obične. Tablice se mogu spremiti na diskete.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Bill Budge je prvotno izdao i distributirao ovu igru kao njegova izdavačka "tvrtka", BudgeCo. U eri natjecanja u izdavanju, 1980-ih, drage je volje dopustio Electronic Artsu da izda njegovu igru, što je EA i učinio 1983. godine, pošto on nije htio biti poduzetnik.

Budge je bio inspiriran da programira igru nakon proizvodnje Raster Blastera, prve fliper igre za Apple II. Suočio je se s mnogo prepona u pokušaju da stvori otvoren fliper alat za razvijanje, većinom zbog Appleove relativno ograničene snage obrade i grafičke mogućnosti.

Pinball Construction Set je priključen na mnoga tadašnja osobna računala, uključujući Commodore 64 kao PC booter. PCS je prodan u zaprepašćujućih 300.000 kopija za sve platforme. EA nastavio sa sličnim igrama: Music Construction Set (1984.), Adventure Construction Set (1985.) i Racing Destruction Set (1985.), sve s različitim dizajnerima.

Ocjene i nagrade[uredi | uredi kôd]

Computer Gaming World je igru smatrao revolucionarnom i lakom za razumjeti, zbog svojih tipičnih ikona i drag-and-drop (povući-spustiti) metode za konstrukciju fliper stroja. Upute od devet stranica su smatrane prevelikima zbog toga što Pinball Construction Set nije zahtijevao znanje o programiranju. Zanimljivo CGW je izvijestio da osmogodišnjak ne bi trebao imati problema s kreacijom svog stroja.[1]

Pinball Construction Set uvršten u Kuću slavnih GameSpya.[2]

2008. godine, Pinball Construction Set je nagrađen na 59. dodjeli nagrada Emmy za tehnologiju i inženjerstvo. Bill Budge je primio nagradu.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]