Platforma za reproduktivnu pravdu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Platforma za reproduktivnu pravdu zastupa feminističke vrijednosti pravednosti, nenasilja, solidarnosti i slobode kroz organiziranu političku borbu za zaštitu i unapređenje reproduktivnih i seksualnih prava i zdravlja. Okuplja organizacije koje se bave pravima žena, ljudskim pravima, zagovaranjem sekularnosti, LGBTIQ* pravima, te pojedince iz akademske, aktivističke i umjetničke sfere, liječnike, i dr. Broji trideset aktivnih članica iz preko deset organizacija i preko pedeset podržavajućih članica iz više od petnaest organizacija.[1]

Platforma je osnovana u ožujku 2017. godine kao reakcija na odluku Ustavnog suda RH za ocjenom ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece i naloga Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon. Cilj Platforme je okupiti široku koaliciju saveznika u borbi za očuvanje stečenih reproduktivnih prava, ali i podizanje razine reproduktivnih i socijalnih prava.

Akcije[uredi | uredi kôd]

Platforma je od svog osnutka organizirala niz akcija kojima ukazuje na stanje reproduktivnih prava u Hrvatskoj i kojima zahtijeva legalan, dostupan pobačaj bez naplate za pacijentice.

Akcije su za cilj imale pozivanje na otpor ograničavanju reproduktivnih i drugih prava žena,[2][3][4][5] upozoravanje na posljedice odbijanja izvršavanja pobačaja iz vjerskih razloga,[6] problematiziranje stigmatizacije pobačaja i žena koje se na pobačaj odlučuju,[7][8] osvještavanja socioekonomskog konteksta reproduktivnih prava,[9] zagovaranje medikamentoznog pobačaja, zagovaranje sveobuhvatne seksualne edukacije, itd.

Platforma je 2019. u suradnji sa Ženskom sobom, Inicijativom #SpasiMe i Zakladom Solidarna pokrenula kampanju #PravdaZaDjevojčice.[10]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. O nama. Platforma za reproduktivnu pravdu. 1. siječnja 2020. Pristupljeno 24. rujna 2021.
  2. Lupiga. "HOD ZA ŽIVOT GAZI ŽENE": Odbacimo mitove dok pišemo novi zakon o pobačaju. Lupiga. Pristupljeno 25. rujna 2021.
  3. Stotine ljudi na Hodu za slobodu u Rijeci: "Ne diraj me s krunicom u rukama". www.index.hr. Pristupljeno 25. rujna 2021.
  4. Platforma za reproduktivna prava: Hrvatska je ženama okrenula leđa. N1. 24. svibnja 2019. Pristupljeno 25. rujna 2021.
  5. Pariter, Udruga. 24. rujna 2020. Najavljena kampanja "10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava". PaRiter. Pristupljeno 25. rujna 2021.
  6. Platforma za reproduktivnu pravdu traži ukidanje priziva savjesti. www.index.hr. Pristupljeno 25. rujna 2021.
  7. U mom gradu nitko ne radi pobačaj - utišani glasovi žena u javnom prostoru — Vijesti. Libela. Pristupljeno 25. rujna 2021.
  8. Pariter, Udruga. 29. rujna 2020. "Nakon pobačaja donijela sam odluku da ću svima pričati o tome baš zbog stigme." - Obilježen Globalni dan akcije za siguran i legalan pobačaj. PaRiter. Pristupljeno 25. rujna 2021.
  9. Lupiga. ZA DOSTUPAN I BESPLATAN POBAČAJ: Danas se borimo za ono što su već izborile naše bake!. Lupiga. Pristupljeno 25. rujna 2021.
  10. Jutarnji list - FOTO: DILJEM HRVATSKE PROSVJEDI 'PRAVDA ZA DJEVOJČICE' Najveći skup u znak podrške žrtvama seksualnog nasilja organiziran u Zagrebu. www.jutarnji.hr. 19. listopada 2019. Pristupljeno 25. rujna 2021.