Ploča Solomonskog mora

Izvor: Wikipedija
Ploča Solomonskog mora
TipMikroploča
Površina250,000 km2[1]
Smjer kretanja1sjever
Brzina186 mm/godinu
Površinske struktureTihi ocean
1U odnosu na Afričku ploču

Ploča Solomonskog mora mala je tektonska ploča sjeverozapadno od Salomonskih otoka u južnom Tihom oceanu, a otprilike odgovara Solomonskom moru istočno od Papue Nove Gvineje.

Tektonika[uredi | uredi kôd]

Tektonski režim u tom dijelu svijeta iznimno je složen i uključuje niz manjih, ali i velikih ploča. Ploča Solomonovog mora ostatak je ploče oceanske kore koji nestaje u dvjema zonama subdukcije – jednoj na sjeveru, drugoj na jugozapadnom rubu. Njezin jugoistočni rub proteže se uz uzvišenje Woodlark, nedefiniranu tlačnu zonu koja može biti transformni rasjed koji označava granicu sa susjednom pločom Woodlark.

Sjeverna zona subdukcije nalazi se na mjestu gdje Solomonova ploča ponire ispod Južne Bismarckove ploče na sjeverozapadu i Tihooceanske ploče na sjeveroistoku. Sjeverozapadni dio zone subdukcije naziva se Zona subdukcije Nove Britanije. Nova Britanija u Papui Novoj Gvineji vulkanski je otok nastao tim sudarom i rezultirajućim vulkanizmom. Jugozapadna zona subdukcije mjesto je gdje Solomonova ploča uranja ispod Indo-australske ploče.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. What You Should Know About Plate Tectonics. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. lipnja 2016. Pristupljeno 23. prosinca 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]