Jadranska ploča

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Granice Jadranske ploče

Jadranska ili Apulijska ploča je mala tektonska ploča koja primarno nosi kontinentalnu koru koja se odvojila od Afričke ploče uz veliki transformni rasjed u Kredi. Naziv Jadranska ploča obično se rabi kada je riječ o sjevernome dijelu ploče. Ovaj dio ploče je bio deformiran tijekom alpske orogoneze, kada se Jadranska ploča kolidirala s Euroazijskom pločom.

Smatra se da se Jadranska ploča i dalje kreće neovisno od Euroazijske ploče u smjeru sjever-sjeveroistok s malom sastavnicom okretanja u smjeru suprotnom od kazaljke na satu.[1] Rasjed koji razdvaja te dvije ploče zove se Perijadranski lineament. Studije pokazuju da osim deformiranja, Euroazijska kontinentalna kora se zapravo subdicirala ispod Jadranske ploče što je neuobičajna pojava kod tektonike ploča. Oceanska kora Afričke ploče se također subdicira ispod Jadranske ploče na zapadnoj i južnoj obali Italije, stvarajući bermu koja se sastoji od različitih ostataka koja se diže s morskog dna te nastavlja uz kopno. Ova subdukcija je također odgovorna i za postojanje vulkana u južnoj Italiji.

Istočni dio Apeninskog poluotoka, Primorska, Istra, Malta i Jadransko more nalaze se na Jadranskoj ploči. Mezozoičke sedimentne stijene odložene na ploču uključuju vapnence koje tvore Južne vapnenačke Alpe.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. (ožujka 2002) "Geodetic control on recent tectonic movements in the central Mediterranean area". Tectonophysics 346 (3-4): 151–167