Pobačaj u Poljskoj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ljudski plod u 8. tjednu nakon pobačaja.

Pobačaj u Poljskoj ima drugačije stanje nego u većini europskih država. Do 1932. godine, bio je strogo zabranjen, a od 1932., s pauzom za vrijeme njemačke okupacije, opća zabrana pobačaja imala je određene iznimke.

Na temelju Zakona iz 1993. godine, pobačaj je dopušten samo u tri slučaja:

  • Trudnoća predstavlja prijetnju životu ili zdravlju trudnice (neograničena starost ljudskoga ploda[1]),
  • Prenatalni testovi ili drugi medicinski načini otkrivanja ukazuju na visoku vjerojatnost teškoga i nepovratnog oštećenja ljudskoga ploda ili neizlječive po život opasne bolesti (u vrijeme dok ljudski plod ne može živjeti samostalno izvan majke),
  • Opravdana sumnja da je trudnoća nastala protupravnim djelom (silovanje, incest, jako mladi roditelji i sl. do 12 tjedana od početka trudnoće[2]).

U slučaju da je trudnica maloljetna ili psihički nestabilna potrebna je suglasnost roditelja ili skrbnika.[3] Strože zakone koji se tiču pobačaja u Europi imaju samo Malta (posve zabranjen) i Irska (pobačaj dozvoljen samo ako je ugrožen život trudnice), a slične imaju Španjolska i Portugal.

Vrlo je teško procijeniti stvaran broj pobačaja u Poljskoj. Po službenim statistikama, od 1997. godine u Poljskoj je legalno izvedeno nekoliko stotina pobačaja godišnje[4], a od 2015. više od 1,000 godišnje[5]. Po tome je Poljska među europskim državama s najmanje pobačaja, jako malo u usporedbi s ostatkom Europe. Feministička udruga koja se zalaže za legalizaciju pobačaja "Federacija za žene i planiranje obitelji" tvrdi da se u Poljskoj godišnje izvodi preko 100,000 pobačaja, a 15% izvan Poljske. Udruge koje promiču vrijednosti života i protive se pobačaju procjenjuju taj broj na 7-13 tisuća pobačaja godišnje u Poljskoj.

Izvori[uredi VE | uredi]