Prijeđi na sadržaj

Poklonac sv. Ane Samotreće s uzidanom rimskom stelom

Izvor: Wikipedija

Poklonac sv. Ane Samotreće s uzidanom rimskom stelom je rimokatolički objekt u općini Hrašćina, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Poklonac sv. Ane Samotreće nalazi se na križanju cesta u samom središtu naselja Hrašćine. Kubus poklonca podijeljen je u tri zone. U donjoj zoni ugrađen je dio rimskog nadgrobnog spomenika, u središnjoj je smještena skupina sv. Ane s malim Isusom i Marijom dok se u trećoj nalazi reljefna ploča s portretom S. Radića. Provenijencija ugrađene rimske stele je nepoznata. Riječ je o gornjem dijelu stele s uklesanim trokutastim zabatom profiliranih rubova u čijem središtu se nalazi glava Gorgone s pticom sa svake strane. U edikuli su isklesana dva poprsja, desno starijeg muškarca a lijevo žene. Od natpisa sačuvano je samo: M VLP CEMI […] SAVI F AN […] VOLVS […]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-6729 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Poklonac sv. Ane Samotreće s uzidanom rimskom stelom Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 17. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.