Poliklet

Izvor: Wikipedija
Westmacottski atlet ili Efeb (Atleta Kyniskos?), rimska kopija originala iz 440. pr. Kr., Britanski muzej, London.
Polikletov Dijadumen pokazuje klasični "grčki profil". Rimska kopija originala iz 425. – 400. pr. Kr., Nacionalni muzej, Atena.

Poliklet (grč. Πολύκλειτος (Polýkleitos)) bio je grčki kipar i teoretičar iz Arga (djelovao između 460. i 420. pr. Kr.). Oblikovao uglavnom brončane figure atleta koji su idealnim proporcijama ljudskoga tijela postali uzor kiparima antike. Sam Poliklet je u svojoj teoretskoj raspravi dao mjere za skladnu kompoziciju idealnih proporcija (tzv. "Grčki kanon"). Ideja proračunatog reda postala je okosnica cijele kulture antičke Grčke. Jedan od zakona njegova kakanona je da u savršeno tijelo 7 puta mora stati glava. Primjer za to je skulptura Dorifora (Kopljonoša) (izvorno je djelo bilo u bronci, a rimska se kopija u kamenu nalazila u Pompejima, danas u Napulju.). Ovo je ujedno i prva skulptura u tzv. stavu kontraposta, tj. prirodnom stavu ljudskog tijela oslonjenog na jednu nogu pri čemu se tijelo izvija u S liniju. Zbog asimetričnog sklada ova poza korištena je kroz cijelu antiku, a u renesansi će postati jedan od preduvjeta realizma.

Najpoznatije skulpture su mu: Efeb, Dijadumen (Tezej), Diskofor (Nosač diska) i naravno Dorifor, koje nisu očuvane u brončanom originalu, nego u brojnim kasnijim mramornim rimskim kopijama.Skulpturu Ranjene Amazonke napravio je nakon što je pobijedio u natjecanju s Fidijom.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Grčka djela koja spominju Polikleta uključuju:

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Poliklet