Pontonski most

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Američka vojska koristi pontonski most preko Rajne 1945.

Pontonski most ili plutajući most je vrsta mosta koji se sastoji od međusobno povezanih plutajućih dijelova (pontona), a namijenjen za transport ljudi ili vozila preko neke vodene površine. Pontonski mostovi su u pravilu privremene građevine, i najčešće se koriste u ratu u svrhu prijelaza rijeke. Nakon što ispune svrhu se obično uništavaju (kako bi spriječili neprijatelja da ih koristi) ili se rasklapaju radi ponovne uporabe. Ubraja se u plutajuće objekte.[1]

Pontonski most preko Novskog ždrila[uredi | uredi kôd]

Oliver Brzović, Zorislav Tomašević i Vlado Murat, pripadnici 3. gardijske brigade "Kune", na pontonskom mostu preko Novskog ždrila.

Operacijom Maslenica početkom 1993. oslobođeno je Novsko ždrilo i širi prostor Maslenice, a potom je kao privremeno rješenje izgrađen pontonski most, kako bi nadomjestio srušeni Maslenički most. Most je inače bio dug 279 m i sastojao se od 5 teglenica i 6 prijelaznih mostića, a širina mu je bila 7,6 m. Srbi su ga redovito gađali, ponekad su i potopili poneki njegov dio, ali most je i dalje plutao i služio svojoj svrsi.

Pontonski most u Županji[uredi | uredi kôd]

Pontonski most u Županji je postavljen početkom 1996. godine pomoću američkih helikoptera koji su elemente spuštali u Savu, a dalje ih čamci dovodili na mjesta. Koristili su ga isključivo pripadnici američkih i međunarodnih snaga. Jedno vrijeme su bila korištena dva pontonska mosta. Drugi je bio postavljen oko 100 metara nizvodno od prvoga.

Hagenov most[uredi | uredi kôd]

Hagenov most je naziv za nekoliko drvenih pontonskih mostova koji su postavljani od 1788. do 1918. godine, za prijelaz preko Dunava u Novom Sadu. Sastojao se od nekoliko pontona koji su se na sredini razdvajali zbog prolaska brodova.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb Danijel Pušić: Poznavanje broda i plovidbe. Osobne stranice Kalmana Žihe. (pristupljeno 11. ožujka 2020.)


AB-AS-grün.svg Nedovršeni članak Pontonski most koji govori o prometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.