Koordinate: 45°04′N 18°42′E / 45.07°N 18.70°E / 45.07; 18.70

Županja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Županja
Županja (grb).gif
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Flag of Vukovar-Syrmia County.svg Vukovarsko-srijemska
Površina
 - ukupna 88,94 km2
Nadmorska visina 80 mnm
Stanovništvo (2001.)
 - ukupno 12.090[1] stan.
Gradonačelnik Damir Juzbašić
Poštanski broj 32270
Pozivni broj +385 (0)32
Autooznaka ŽU
Službena stranica www.zupanja.hr
Zemljovid
Županja na karti Hrvatska
Županja
Županja
Županja na zemljovidu Hrvatske
Karta sa potencijalnim prvim spomenom Županje. Tabula Hungariae (Lazarusova karta) iz 1528. godine. Županju je lako pronaći ako prvo potražimo prikaz Mohačke bitke blizu sredine karte i zatim idemo kartom vodoravno desno dok ne dođemo do Save.

Županja je grad u istočnoj hrvatskoj regiji Slavoniji koji administrativno pripada Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine grad ima 12.090 stanovnika,[1] čime je treći najnaseljeniji grad u županiji.

Zemljopisni položaj[uredi | uredi kôd]

Grad Županja nalazi se na istoku Hrvatske, koji se regionalno i povijesno naziva Slavonija. Županja se na 88,94 kvadratna kilometra prostire pored rijeke Save i sjedište je županjske Posavine kao mikroregije. Nalazi se na 80 m nadmorske visine. Zemljopisne koordinate: 45°07' N i 18°70' E

Županja je čvorište glavnih cestovnih prometnih pravaca u smjeru zapad-istok i sjever-jug. Pored Županje s jedne strane prolazi autocesta (A3) koja povezuje Europu i Bliski Istok, a s druge strane nalazi se cestovni most koji je ujedno i međunarodni granični prijelaz prema BiH.

Županji najbliži susjedni gradovi su na sjeveru, Vinkovci, na zapadu, Slavonski Brod u Hrvatskoj i Orašje s južne te Brčko s jugoistočne strane u BiH.

Administracija i politika[uredi | uredi kôd]

Gradsko poglavarstvo

Gradsku upravu Županje čine Gradonačelnik, Gradsko vijeće te tri Mjesna odbora.

Gradonačelnik Grada Županje je Davor Miličević (HDZ), a njegovi su zamjenici Mladen Dogan i Kruno Šarić.

Gradsko vijeće Grada Županje broji 17 članova. Predsjednica Gradskog vijeća je Nada Galović, a potpredsjednik Anto Juko (oboje HDZ).

Gradsku službu tvore Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove i Upravni odjel za financije.

Svi doneseni pravni akti i odluke obvezno se objavljuju u Službenom vjesniku: službenom glasilu grada Županje.

Središte Županje

Političke stranke zastupljene u Gradskom vijeću su:

 • Hrvatska demokratska zajednica - HDZ sa 9 vijećnika;
 • Socijaldemokratska partija - SDP sa dvoje vijećnika;
 • Hrvatska seljačka stranka - HSS sa jednim vijećnikom;
 • Kandidacijska lista grupe birača čiji je nositelj Željko Džoić Roka sa petero vijećnika.

Povijest[uredi | uredi kôd]

U pisanim izvorima Županja se prvi put spominje na tzv. Lazarusovoj Velikoj karti Ugarske iz 1528. godine i to kao Zapana blacio (Županje Blato).[2] Samo formiranje naselja događa se u drugoj polovici XV. stoljeća, kada suseljavanjem sela na zapadnom dijelu velikog posjeda Selna nastaje Županje Blato koje administrativno pripada Vukovskoj župi čije je sjedište Vukovo (današnji Vukovar).

Za vrijeme Osmanlija Županja će upravno potpasti pod nahiju u Ivankovu koja je sastavni dio Iločkog sandžaka. Osmanska vladavina trajala je od 1536. do 1687. godine.

Po oslobođenju od Turaka Županja ulazi u sastav Austro-ugarske monarhije i to kao dio uspostavljene Slavonske vojne granice čije je zapovjedništvo generalat u Osijeku. Županja od 1747. godine postaje sjedište XI. satnije (kumpanije) VII. brodske pješačke pukovnije (regimente). Uz Županju satniji još pripadaju i sela Bošnjaci i Štitar. Granica se 1881. godine definitivno ukida, a Županja postaje središte kotara koji obuhvaća sva mjesta od Strošinaca i Račinovaca na istoku do Babine Grede na zapadu kotara. Od 1884. do 1932. godine u Županji radi Tvornica tanina uz koju Županja mijenja izgled i postupno dobiva urbani karakter.

Stara zgrada općinskog poglavarstva Županje

Županja ostaje sjedište kotara i u Kraljevini Jugoslaviji i u socijalističkoj Jugoslaviji do 1955. godine kada nakratko biva pripojena vinkovačkom kotaru. Od 1962. do 1991. godine Županja je ponovno središte općine koja ima cca 50.000 stanovnika.

U Domovinskom ratu Županja daje svoj obol obrani Hrvatske osnivanjem i djelovanjem 131. brigade Hrvatske vojske od 25. listopada 1991. godine. Županjci su kasnije sudjelujući u brojnim postrojbama HV-a i MUP-a dali svoj doprinos na svim bojištima do kraja rata u Hrvatskoj. Za Županju se također vezuje najduži period trajanja uzbune opće opasnosti zabilježen u Hrvatskoj od 1261 dana (od 29. travnja 1992. - 12. listopada 1995. godine) za vrijeme kojeg je na Županju iz prekosavskih četničkih uporišta u BiH bačeno više desetaka tisuća različitih ubojitih projektila.

Zakonom o lokalnoj samoupravi i upravi Županja 1992. godine dobiva status grada u koji kao prigradsko naselje ulazi mjesto Štitar (odlukom Sabora RH od 2006. godine Štitar postaje samostalna općina).

Ekonomija[uredi | uredi kôd]

Sladorana Županja - pogled sa Save

Industrijsko gospodarstvo Županje danas čine Tvornica šećera »Sladorana«, Tvornica poljoprivrednih strojeva Same Deutz-Fahr, Drvoprerađivačka industrija (u sastavu TVIN Virovitica), Tvornica stočne hrane »Fooder«, Industrija za preradu i promet žitarica »Slavonija Nova«, Mljekarska industrija (u sastavu Vindija, Varaždin). Trgovački lanac Patričar je među 400 najvećih gospodarskih subjekata u Hrvatskoj 2015. godine.[3]

Demografija[uredi | uredi kôd]

Županja

Danas u Županji živi 12.090 stanovnika, od kojih 6.191 ženskog i 5.899 muškog spola.

Prema nacionalnoj strukturi sastav gradskog stanovništva je sljedeći:

Nacionalnost (u %)
Hrvati 96,72%
Srbi 0,85%
Bošnjaci 0,65%
Albanci 0,37%
Mađari 0,11%
Ostali 1,30%

Šport i kultura[uredi | uredi kôd]

Županja

Zimski malonogometni turnir 'Županja' održava se od 1986.[4]

Kulturno umjetnička društva[uredi | uredi kôd]

 • Kristal Sladorana
 • Tomislav
 • Multikulturni centar Županja
 • Gradsko amatersko kazalište, GAK Županja

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Osnovne škole[uredi | uredi kôd]

 • Osnovna škola Ivana Kozarca
 • Osnovna škola Mate Lovraka
 • Osnovna glazbena škola Srećka Albinija

Srednje škole[uredi | uredi kôd]

 • Gimnazija
 • Obrtničko-industrijska škola
 • Tehnička škola

Znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Čardak
Spomenik braniteljima

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. a b Stanovništvo prema spolu i starosti, po naseljima, popis 2001. Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske. Pristupljeno 13. rujna 2009.
 2. Boško Pešić (2006), Kratka povijest Županje, Županja. ISBN 953-98600-1-6
 3. 400 najvećih hrvatskog gospodarstva 2015. godine, Privredni vjesnik, str. 220, Issuu.com. Pristupljeno 3. siječnja 2018.
 4. https://zupanjac.net/zimski-malonogometni-turnir-zupanja-2017

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Flag of Croatia.svg Portal Hrvatske – Pristup člancima s tematikom o Hrvatskoj.