Portal:Povijest/Izabrana biografija/40, 2007.

Izvor: Wikipedija


Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga, znan kao Mobutu ili Mobutu Sese Seko (14. listopada 1930. - 7. rujna 1997.), je bio okrutni autoritarni predsjednik Zaira (danas Demokratska Republika Kongo). Svoju doktaturu kao predsjednik provodio je 32 godine (1965. - 1997.).

Rođen je kao Joseph Desire Mobutu, pripadnik etničke grupe Ngbandi (zbog toga ono Ngbendu). Otac mu je bio kuhar, ali umro je dok je Joseph bio mali. Majka mu je bila pralja, i poslala ga je u razne internate. Jedno vrijeme bio je vojnik u snagama Belgijskog Konga. Nakon toga, sa 26 godina okreće se pozivu novinarstva. Tako se upoznao sa Patriceom Lumumbom, čovjekom koji će voditi zemlju do neovisnosti.

Nakon nezavisnosti, Mobutu je jedno vrijeme mirovao, a onda je prigrabio vlast izvevši vojni udar. Proglasio se predsjednikom na pet godina. Kao predsjednik, Sese Seko je želio diktatorske ovlasti, te se odrekao Lumumbe.

Vladavinu su mu obilježila represija, mučenja, kleptokracija i nepotizam. Formalno je bio pristaša pokreta nesvrstanih. Bio je u dobrim odnosima sa Marokom, a u lošim sa Libijom i Zambijom. Vladao je zemljom sa preko 200 raznih plemena...

Više ... -- Arhiva -- Predloži i ti biografiju