Prijeđi na sadržaj

Portorož

Izvor: Wikipedija
Portorož
Portorose
Portorož Portorose
Osnovni podaci
Regija Obalno - kraška regija
Stanovništvo 2 849 (2002.)
Visina 31.2 m
Koordinate 45°30′N 13°34′E
Poštanski broj 6320
Registarska oznaka KP

Portorož (talijanski Portorose - ružina luka) je gradić na slovenskom primorju u Republici Sloveniji s otprilike 2 849 stanovnika. Leži u Piranskom zaljevu, administrativno podpada pod obližnju općinu Piran. Portorož je izrazito turističko naselje s brojnim hotelima, marinom, i malom međunarodnom zračnom lukom (IATA: POW, ICAO: LJPZ). U blizini grada nalaze se nekad poznate Sečovljaske solane.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Tragovi naseljenosti postoje već od rimskih vremena, - arheološki nalazi manjeg pristaništa i ribogojilišta u moru, kod današnje Srednje pomorske škole. U široj okolici mjesta postoje tragovi villae rusticae.

Nakon Rima, pada Istra (i Portorož) pod Bizantsko carstvo godine 538./589. Zatim od godine 568. slijede stalni napadi Longobarda, Germana i Slavena, na ovaj kraj. Tako je čitavo ovo područje doživjelo veliko civilizacijsko nazadovanje u VII st. Nakon toga ustoličila se ranofeudalna vlast lokalnih grofova. Na zapadnoj obali Istre su se naselja pokušala osloboditi vrlo krute feudalne vlasti, te su se počela povezivati s obližnjom Venecijom, koja je već počela bivati gospodaricom Jadrana i velesila u Sredozemlju.

Dolazak venecijanske vlasti, pogodovao je prodoru crkvenih redova u Istru, tako su benediktinci imali četiri samostana u Piranskom zaljevu već u XII st. U samom Portorožu izgrađena je velika crkva sv. Marije od Rozarija, koja je po nekim izvorima izgrađena u XIII st. (1251.), po njoj je i naselje dobilo latinsko ime Portus sanctae Mariae de Rosae, a kraćenjem je došlo do imena Portorose. Naselje je do XIX st. živilo kao malo težačko - ribarsko naselje uz obližnje solane.

Kupalište u Portorožu 1923. godine

Od XIX st. počinje razvoj kupališnog turizma u Portorožu, 1891. osnovano je društvo Società stabilimento balneare di Pirano (Kupalište Piran), koje je izgradilo kupalište i prvi hotel Allo Stabilimento Balneare (koji je kasnije preimenovan u Hotel Portorose), nakon toga počela je izgradnja brojnih drugih turističkih objekata.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Portorož
Nedovršeni članak Portorož koji govori o gradu u Sloveniji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.