Rožanski kukovi: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Poveznice, kategorija, ispravak podatka kod otkrivanja (deveta)
Redak 1: Redak 1:
{{wikipedizirati}}
[[datoteka:Rossijeva koliba, Premuziceva staza.JPG|thumb|Rossijevo sklonište]]
[[datoteka:Rossijeva koliba, Premuziceva staza.JPG|thumb|Rossijevo sklonište]]
Strogi rezervat prirode Hajdučki i rožanski kukovi - Velebit, simbol hrvatskih planina, prava je riznica za prirodoslovce, planinare i sve one koji žele i znaju uživati u autentičnim prirodnim ljepotama. Rožanski i Hajdučki kukovi su za planinare najzanimljiviji dio sjevernog Velebita. Neobično carstvo krša, skupine koja sadrži pedesetak kamenitih vrhova visokih preko 1600 metara, koji oblicima privlače brojne planinare i alpiniste.
[[Strogi rezervat]] prirode [[Hajdučki kukovi|Hajdučki]] i Rožanski kukovi [[Velebit]], simbol [[Hrvatske planine|hrvatskih planina]], prava je riznica za prirodoslovce, [[Planinarstvo|planinare]] i sve one koji žele i znaju uživati u autentičnim prirodnim ljepotama. Rožanski i [[Hajdučki kukovi]] su za planinare najzanimljiviji dio sjevernog Velebita. Neobično carstvo [[krš]]a, skupine koja sadrži pedesetak kamenitih vrhova visokih preko 1600 metara, koji oblicima privlače brojne planinare i alpiniste.


Strogi rezervat prirode - visoke kamene gromade i strmoglave vrtače - Rožanske i Hajdučke kukove dijeli visoki prijevoj Lubenska vrata (1474m).
[[Strogi rezervat]] prirode visoke kamene gromade i strmoglave vrtače Rožanske i [[Hajdučki kukovi|Hajdučke kukove]] dijeli visoki [[Gorski prijevoj|prijevoj]] [[Lubenska vrata]] (1474 m).


Rožanska skupina je malo veća i pristupačnija (kroz vrlet je izgrađena turistička staza, a u središnjem dijelu i planinska koliba), od teško prohodnog ljutog krša Hajdučkih kukova. Zbog divljine i nepristupačnosti Hajdučki kukovi nude osobit čar nepoznatoga i neistraženog područja. Tu je tek 1993. godine otkriven speleološki objekt impozantnih dimenzija - Lukina jama, koja je sa 1392 metara najdublja jama u jugoistočnoj Europi i osma po dubini na svijetu.
Rožanska skupina je malo veća i pristupačnija (kroz vrlet je izgrađena turistička staza, a u središnjem dijelu i planinska koliba), od teško prohodnog ljutog [[krš]]a [[Hajdučki kukovi|Hajdučkih kukova]]. Zbog [[Divljina|divljine]] i nepristupačnosti [[Hajdučki kukovi]] nude osobit čar nepoznatoga i neistraženog područja. Tu je tek [[1993.]] godine otkriven [[Speleologija|speleološki]] objekt impozantnih dimenzija [[Lukina jama]], koja je sa 1392 m najdublja jama u jugoistočnoj [[Europa|Europi]] i u trenutku spuštanja na dno bila je deveta po dubini u [[Svijet|svijetu]]. Danas je među dvadeset najdubljih na svijetu.


[[Kategorija:Velebit]]
[[Kategorija:Velebit]]
[[Kategorija:Hrvatski parkovi prirode]]

Inačica od 27. prosinca 2009. u 01:25

Rossijevo sklonište

Strogi rezervat prirode Hajdučki i Rožanski kukovi — Velebit, simbol hrvatskih planina, prava je riznica za prirodoslovce, planinare i sve one koji žele i znaju uživati u autentičnim prirodnim ljepotama. Rožanski i Hajdučki kukovi su za planinare najzanimljiviji dio sjevernog Velebita. Neobično carstvo krša, skupine koja sadrži pedesetak kamenitih vrhova visokih preko 1600 metara, koji oblicima privlače brojne planinare i alpiniste.

Strogi rezervat prirode – visoke kamene gromade i strmoglave vrtače – Rožanske i Hajdučke kukove dijeli visoki prijevoj Lubenska vrata (1474 m).

Rožanska skupina je malo veća i pristupačnija (kroz vrlet je izgrađena turistička staza, a u središnjem dijelu i planinska koliba), od teško prohodnog ljutog krša Hajdučkih kukova. Zbog divljine i nepristupačnosti Hajdučki kukovi nude osobit čar nepoznatoga i neistraženog područja. Tu je tek 1993. godine otkriven speleološki objekt impozantnih dimenzija — Lukina jama, koja je sa 1392 m najdublja jama u jugoistočnoj Europi i u trenutku spuštanja na dno bila je deveta po dubini u svijetu. Danas je među dvadeset najdubljih na svijetu.