Wikipedija:Pravila blokiranja: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
→‎Neprihvatljiva suradnička imena: prijedlog procedure za suradnika neaktivnog 14 dana
m →‎Kada ne treba blokirati?: dio je prijevod s en. i sr., za atribuciju vidi povijest izmjena izvornika
Redak 50: Redak 50:


== Kada ne treba blokirati? ==
== Kada ne treba blokirati? ==
<div style="border: 2px solid #DD3333; background-color: #FFFFFF; border-radius: 1em; padding: 10px;"> [[Datoteka:OOjs UI icon alert-destructive.svg|20px|link=]] '''Administratori:''' Budite oprezni prije nego što blokirate suradnika koji je možda postupio u [[Wikipedija:Pretpostavite dobru namjeru|dobroj namjeri]]! Pametnije je mirno porazgovarati sa suradnikom, kako bi spriječili mnoge nepotrebne svađe.</div>

* Blokiranje da bi se stekla prednost u raspravi o sadržaju je strogo '''zabranjeno'''. Administratori ne smiju blokirati suradnike s kojima su trenutno u sukobu ili u raspravi o sadržaju. Ako ste u nedoumici, prijavite incident na stranici [[Wikipedija:Na pažnju administratorima|'''Na pažnju administratorima''']] i prepustite problem nekom drugom administratoru. (Možda griješite!)

* Blokiranje da bi se sproveo [[Wikipedija:Wikiodmor|Wikiodmor]] ili odsustvo je naročito '''zabranjeno'''! Administratori također ne trebaju blokirati samog sebe u svrhe testiranja, osim: ako je onesposobljen [[Wikipedija:IP blok iznimka|autoblok]], administrator koristi sekundarni račun za testiranje ili statičku IP adresu, budući da se autoblok može proširiti i na druge suradnike.

* Blokiranje suradnika, koji nije ogriješio ni jedno pravilo ovog projekta, zbog njegove [[Wikipedija:Administratori/Prijedlozi za administratore|administratorske]] ili [[Wikipedija:Ophoditelji#Prijedlozi za dodjelu prava|ophoditeljske]] kandidature s kojom se ne slažete, potpuno je neopravdano i stoga strogo '''zabranjeno'''!

* Svaki suradnik ima pravo postavljati neugodna pitanja (ako su konstruktivna i [[WP:BON|bez osobnih napada]]). To '''nije razlog za blok'''!


== Upute za administratore ==
== Upute za administratore ==

Inačica od 14. veljače 2021. u 14:20

↱

Blokiranje je način na koji administratori Wikipedije sprječavaju prijavljene ili neprijavljene (IP-adrese) suradnike od uređivanja Wikipedije.

VAŽNO: Blokiranje služi prevenciji štete ili ometanja rada Wikipedije i ne smije se koristiti kao sankcija.

Kada blokirati?

VAŽNO: Ovo je popis najčešćih razloga za blokiranje. Budući da blokovi štite Wikipediju ili/i njezine suradnike od moguće štete, ovaj popis nije potpun, i razlog za blokiranje koji nije naveden na ovom popisu nije automatski i razlog za ukidanje bloka.

Sigurnost/Zaštita

Osobni napadi

Maltretiranje ili objavljivanje osobnih podataka

Ometanje rada

Suradnici mogu biti blokirani kada njihovo ponašanje ozbiljno ometa projekt — tj. kada nije u suglasnosti s civiliziranom, kolegijalnom atmosferom i dolazi u sukob s procesom u kojem suradnici zajedno i harmonično grade enciklopediju.

Neslaganje oko sadržaja nije ometanje, nego je dio normalnog funkcioniranja Wikipedije i treba biti riješeno procedurama rješavanja sukoba. Blokovi za ometanje treba nametnuti samo suradnicima koji na neki način otežavaju drugima da doprinose Wikipediji.

Administratori mogu blokirati IP adrese ili suradnička imena koja ometaju normalno funkcioniranje Wikipedije ili predstavljaju dovoljno ozbiljnu prijetnju istom. Neki (ali ne svi) od primjera su i:

Blokade za veliku nepristojnost su kontroverzne; blokade za hlađenje su vrlo kontroverzne. Razmotrite hoće li blok od sat vremena imati za posljedicu dvomjesečnu dramu. Vidi: Wikipedija:Destruktivno uređivanje.

Suradnici koji agresivno i uporno krše osnovne politike mogu po potrebi biti blokirani ako postoji suglasnost među suradnicima koji nisu umiješani. Sa suradnicima osobama treba postupati ljubazno i strpljivo, ali ih treba spriječiti da tjednima ili mjesecima, koliko bi trajao zahtjev za proces pred odgovarajućim tijelom, pustoše po Wikipediji. Ne zaboravite da slučaj prijavite na WP:NPA. Budite pristojni!

Neprihvatljiva suradnička imena

U slučaju da je suradničko ime prosto ili je očito smišljeno kao provokacija, administrator bi trebao trajno blokirati suradnika, uz najstrože mjere (blokiranje stranice za razgovor, email i dr.).

Ako suradničko ime nije u skladu sa smjernicom, ali suradnik to nije mogao znati bez da je pročitao smjernicu, administratori bi trebao zamoliti suradnika da ga promijeni (tj. da izaberete neko prikladnije). Preporuča se uporaba predloška {{NS-SI}}: {{subst:NS-SI}}.

Suradnik bi ovo trebao napraviti u roku od 14 dana od postavljanja ove obavijesti. U slučaju da nastavi uređivati s ovim računom, ovo bi trebao napraviti u roku od 24 sata od svojega prvog uređivanja nakon postavljanja ove obavijesti. U slučaju isteka zadanih rokova, administratori bi trebali trajno blokirati suradnički račun.

Ako suradnik nije bio aktivan 14 dana od postavljanja obavijesti, preporuča se ne blokirati stranicu za razgovor suradnika. U slučaju da se suradnik javi kasnije, npr. nakon što je uspio promijeniti ime pomoću zahtjeva na drugom projektu, može ga se odblokirati.

Neograničeni blok (= ban)

Izbjegavanje već postojećeg bloka

Kada ne treba blokirati?

Administratori: Budite oprezni prije nego što blokirate suradnika koji je možda postupio u dobroj namjeri! Pametnije je mirno porazgovarati sa suradnikom, kako bi spriječili mnoge nepotrebne svađe.
  • Blokiranje da bi se stekla prednost u raspravi o sadržaju je strogo zabranjeno. Administratori ne smiju blokirati suradnike s kojima su trenutno u sukobu ili u raspravi o sadržaju. Ako ste u nedoumici, prijavite incident na stranici Na pažnju administratorima i prepustite problem nekom drugom administratoru. (Možda griješite!)
  • Blokiranje da bi se sproveo Wikiodmor ili odsustvo je naročito zabranjeno! Administratori također ne trebaju blokirati samog sebe u svrhe testiranja, osim: ako je onesposobljen autoblok, administrator koristi sekundarni račun za testiranje ili statičku IP adresu, budući da se autoblok može proširiti i na druge suradnike.
  • Blokiranje suradnika, koji nije ogriješio ni jedno pravilo ovog projekta, zbog njegove administratorske ili ophoditeljske kandidature s kojom se ne slažete, potpuno je neopravdano i stoga strogo zabranjeno!
  • Svaki suradnik ima pravo postavljati neugodna pitanja (ako su konstruktivna i bez osobnih napada). To nije razlog za blok!

Upute za administratore

Predlošci

Vidi još