Molekula: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
VolkovBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: os:Молекулæ
nanovo napisao: popravio gramatiku, izbacio srbizme i netočne činjenice
Redak 1: Redak 1:
[[Datoteka:Wassermolekülmodell.png|225px|mini|Molekula [[voda|vode]], u kemijskom smislu H<sub>2</sub>O]]
[[Datoteka:Wassermolekülmodell.png|225px|mini|Molekula [[voda|vode]], u kemijskom smislu H<sub>2</sub>O]]
'''Molekula''' je najmanji dio čiste [[kemija|kemijske]] [[kemijske tvari|tvari]] koji posjeduje ista kemijska svojstva i građu kao i polazna tvar. Molekulu čine [[atom|atomi]] (dva ili više) povezani elektronima u [[kovalentna veza|kovalentnoj vezi]]. Molekula se može sastojati od atoma istog elementa, naprimjer kisik u zraku koji udišemo nalazi se u molekuli O<sub>2</sub>, a ozon ima formulu O<sub>3</sub>.
'''Molekula''' je najmanji dio čiste [[kemija|kemijske]] [[kemijske tvari|tvari]] koji posjeduje ista kemijska svojstva i građu kao i polazna tvar. Čini ju dvoje ili više [[atom]]a povezanih zajedničkim elektronima u [[kovalentna veza|kovalentnoj vezi]]. Znanost biologije koja se bavi molekulama naziva se [[molekularna biologija]].


Primjer za molekulu sastavljenu od atoma različitih elemenata je voda, čije je kemijska formula H<sub>2</sub>O, koja se sastoji od dva atoma [[vodik|vodika]] i jednog atoma [[kisik|kisika]]. Znanost biologije koja se bavi molekulama naziva se [[molekularna biologija]].
Molekula se može sastojati od atoma istog elemenata ili više različitih elemenata. Primjerice, [[dušik]]ova molekula je N<sub>2</sub>, a sastoji se od dva atoma dušika. S druge strane, molekula [[voda|vode]] je H<sub>2</sub>O, te se sastoji od dva atoma [[vodik]]a i jednog atoma [[kisik]]a. Molekule od jednog elementa javljaju se isključivo kod [[nemetali|nemetala]], i to obično u količini od dva atoma po molekuli. Neki nemetali, poput [[kisik]]a, mogu imati molekule različitog broja atoma. To se svojstvo zove [[alotropija]].


Molekule su suviše male da bi se vidjele golim okom. Dimenzije molekula iznose od 0,1 do 100 nanometara (0,0000000001 do 0,00000001 metara), no međutim, također ima i izuzetaka. Npr. kad bi se makromolekula [[DNK]] izvadila iz jedra stanice i razmotala, dosegla bi dužinu jednog do dva metra. Međutim, i tada bi bio nevidljiv jer bi njegovo "[[Vlakna|vlakno]]" bilo dužine svega 0,000000005 m. Zato se za određivanje veličine i oblika molekula koriste posebne metode fizičke kemije, uglavnom instrumentalne metode.
Molekule su premalene da bi se vidjele golim okom, pa čak i [[optički mikroskop|optičkim mikroskopom]]. Njihov promjer obično iznosi od 0,1 do 100 [[nanometar]]a. Međutim, postoje i izuzeci tom pravilu, poput makromolekule [[DNK]]. Kada bi se DNK izvadila iz [[stanična jezgra|stanične jezgre]] i razmotala, dosezala bi duljino od jednog do dva metra. No, i tada bi bila nevidljiva, jer bi njezino vlakno bilo debelo svega 5 [[nanometar|nm]]. Iz tih razloga se za određivanje veličine i oblika molekula koriste posebne metode fizičke kemije, uglavnom instrumentalne prirode.


Odnos elemenata koji grade tvari, izražava se empirijskom formulom. Na primjer, vodu grade vodik i kisik u odnosu 2:1, H2O, a etil [[alkohol]], (etanol) [[ugljen]], [[vodik]] i [[kisik]] u odnosu 2:6:1, C2H6O. Ovaj odnos ne mora nužno određivati jedinstvenu molekulu - dimetil etar ima isti odnos kao [[etanol]], na primjer. Molekule koje se sastoje od istih atoma, ali u različitom rasporedu zovu se izomjeri. Kemijska ili molekulska formula određuje točnije redoslijed atoma koji grade molekulu, pa je formula etanola CH3CH2OH a dimetiletra CH3OCH3. Za predstavljanje složenijih molekula gdje atomi mogu biti različito raspoređeni u prostoru, koriste se strukturne formule. Molekulska masa je zbirka masa [[atom]]a koji čine molekulu, i, poput atomske mase, izražava se u atomskim jedinicama mase (atomska jedinica mase = 1/12 mase izotopa 12C). Dugo se mislilo da su dužine kemijski veza i njihovi uglovi u molekulu konstantni. Međutim, modernim strukturnim metodama nađeno je da se geometrija kemijske veze neznantno mijenja, naročito kod složenijih molekula.
Odnos elemenata koji grade molekule izražava se empirijskom formulom. Na primjer, vodik i kisik grade vodu u omjeru 2:1 (H<sub>2</sup>O), a [[ugljik]], vodik i kisik grade [[etanol]] u omjeru 2:6:1 (C<sub>2</sub>H<sub>6</sub>O). Ovaj omjer ne mora nužno određivati samo jednu jedinstvenu molekulu &mdash; [[dimetil eter]] ima isti omjer kao etanol, no nema istu molekularnu strukturu. Takve se molekule zovu [[izomeri]]. Kemijska ili molekulska formula točnije određuje raspored atoma u molekuli, pa je tako formula etanola CH<sub>3</sub>&ndash;CH<sub>2</sub>&ndash;OH, a formula dimetil etera CH<sub>3</sub>&ndash;O&ndash;CH<sub>3</sub>. Za predstavljanje složenijih molekula gdje atomi mogu biti raspoređeni u prostoru na različite načine koristi se strukturna formula.

Molekulska masa je zbroj masa atoma koji sačinjavaju molekulu. Kao i [[atomska masa]], molekulska masa se izražava u [[atomska jedinica mase|atomskim jedinicama mase]] (u = 1/12 mase ugljikova izotopa <sup>12</sup>C). Dugo se vjerovalo da su duljine kemijskih veza i njihovi prostorni kutovi u molekuli konstantni, no novija istraživanja ukazuju na njihovu neznatnu promjenjivost, posebice kod složenijih molekula.





Inačica od 1. veljače 2009. u 00:28

Molekula vode, u kemijskom smislu H2O

Molekula je najmanji dio čiste kemijske tvari koji posjeduje ista kemijska svojstva i građu kao i polazna tvar. Čini ju dvoje ili više atoma povezanih zajedničkim elektronima u kovalentnoj vezi. Znanost biologije koja se bavi molekulama naziva se molekularna biologija.

Molekula se može sastojati od atoma istog elemenata ili više različitih elemenata. Primjerice, dušikova molekula je N2, a sastoji se od dva atoma dušika. S druge strane, molekula vode je H2O, te se sastoji od dva atoma vodika i jednog atoma kisika. Molekule od jednog elementa javljaju se isključivo kod nemetala, i to obično u količini od dva atoma po molekuli. Neki nemetali, poput kisika, mogu imati molekule različitog broja atoma. To se svojstvo zove alotropija.

Molekule su premalene da bi se vidjele golim okom, pa čak i optičkim mikroskopom. Njihov promjer obično iznosi od 0,1 do 100 nanometara. Međutim, postoje i izuzeci tom pravilu, poput makromolekule DNK. Kada bi se DNK izvadila iz stanične jezgre i razmotala, dosezala bi duljino od jednog do dva metra. No, i tada bi bila nevidljiva, jer bi njezino vlakno bilo debelo svega 5 nm. Iz tih razloga se za određivanje veličine i oblika molekula koriste posebne metode fizičke kemije, uglavnom instrumentalne prirode.

Odnos elemenata koji grade molekule izražava se empirijskom formulom. Na primjer, vodik i kisik grade vodu u omjeru 2:1 (H2O), a ugljik, vodik i kisik grade etanol u omjeru 2:6:1 (C2H6O). Ovaj omjer ne mora nužno određivati samo jednu jedinstvenu molekulu — dimetil eter ima isti omjer kao etanol, no nema istu molekularnu strukturu. Takve se molekule zovu izomeri. Kemijska ili molekulska formula točnije određuje raspored atoma u molekuli, pa je tako formula etanola CH3–CH2–OH, a formula dimetil etera CH3–O–CH3. Za predstavljanje složenijih molekula gdje atomi mogu biti raspoređeni u prostoru na različite načine koristi se strukturna formula.

Molekulska masa je zbroj masa atoma koji sačinjavaju molekulu. Kao i atomska masa, molekulska masa se izražava u atomskim jedinicama mase (u = 1/12 mase ugljikova izotopa 12C). Dugo se vjerovalo da su duljine kemijskih veza i njihovi prostorni kutovi u molekuli konstantni, no novija istraživanja ukazuju na njihovu neznatnu promjenjivost, posebice kod složenijih molekula.



Predložak:Link FA