Razlika između inačica stranice »Mjeriteljstvo«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 616 bajtova ,  prije 12 godina
wikipedizirano
m (robot Dodaje: bg:Метрология)
(wikipedizirano)
{{Wikipedizirati}}
'''Mjeriteljstvo''' ili '''metrologija''' je [[znanost]] o [[mjerenje|mjerenju]], koja seuključuje sve teorijske i praktičke aspekte mjerenja - bavi se metodama mjerenja [[fizika]]lnih veličina, ostvarivanjem i održavanjem [[etalon]]a fizikalnih veličina, razvojem i izradom [[mjerilo|mjerila]] (mjernih instrumenata, uređaja i mjernog pribora), te analizom mjernih rezultata. Za njezin nastanak većina metrologa navodi [[18. stoljeće]].
Mjeriteljstvo je razvijeno do [[primijenjena znanost|primijenjene znanosti]]. Ono je, kao i sve druge primijenjene znanosti, našlo ishodišta duboko u specijalističkim strukama u kojima se nešto svrhovito mjeri.
Mjeriteljstvo je razvijeno do primijenjene znanosti. Ono je, kao i sve druge primijenjene znanosti, našlo ishodišta duboko u specijalističkim strukama u kojima se nešto svrhovito mjeri. Zato se može postaviti da je u definiranju mjeriteljstva izrečena multidisciplinarna kategorizacija poimanja djelatnosti na kvantitetnom (količinskom)i kvalitetnom (sadržajnom) određenju pojavnosti u svim djelatnostima, zbivanjima, stanjima i događanjima. Mnoge su mjerne jedinice izvan priznatih sistema mjernih jedinica, pa ipak služe potrebi količinskog i sadržajnog određenja. Internacionalni sistem mjernih jedinica ime nekoliko grupa mjernih jedinica po čemu se vidi da se mnogo toga ne može mjeriti osnovnim jedinicama. Iz mjernih jedinica Internacionalnog sustava mjernih jedinica moguće je shvatiti temeljito što se izražava i kakav je aktivitet u brojčanom izrazu. Zato te mjerne jedinice čine temelj za razvoj mjeriteljstva, a s tim i gospodarstva, po osnovi točnosti, preciznosti, poštenja i korektnosti pri razmjenjivanju informacija, proizvoda, usluga i novca.
 
 
Dijeli se na:
*[[teorijsko mjeriteljstvo]];
*[[praktično mjeriteljstvo]];
*[[zakonsko mjeriteljstvo]].
 
Također, možemo ga posmatrati zavisno o:
*fizičkoj veličini koju razmatra (mjeriteljstvo [[vrijeme|vremena]], mjeriteljstvo [[dužina|dužine]], [[temperatura|temperature]]...);
*oblasti primjene (mjeriteljstvo [[medicina|medicine]], mjeriteljstvo [[astronomija|astronomije]], [[topografija|topografije]]...).
 
 
Mjeriteljstvo je razvijeno do primijenjene znanosti. Ono je, kao i sve druge primijenjene znanosti, našlo ishodišta duboko u specijalističkim strukama u kojima se nešto svrhovito mjeri. Zato se može postaviti da je uU definiranju mjeriteljstva izrečena je multidisciplinarna kategorizacija poimanja djelatnostimjeriteljstva na ''kvantitetnom'' (količinskom) i ''kvalitetnom'' (sadržajnom) određenju pojavnosti u svim djelatnostima[[djelatnost]]ima, [[zbivanje|zbivanjima]], [[stanje|stanjima]] i događanjima[[događaj]]ima. Mnoge su [[mjerne jedinice]] izvan priznatih sistemasustava mjernih jedinica, pa ipak služe potrebi količinskog i sadržajnog određenja. InternacionalniMeđunarodni sistemsustav mjernih jedinica ime([[SI]]) ima nekoliko grupa mjernih jedinica po čemu se vidi da se mnogo toga ne može mjeriti ''osnovnim jedinicama''. Iz mjernih jedinica Internacionalnog sustava mjernih jedinicaSI-a moguće je shvatiti temeljito što se izražava i kakav je aktivitet u brojčanom izrazu. Zato te mjerne jedinice čine temelj za razvoj mjeriteljstva, a s tim i [[gospodarstvo|gospodarstva]], po osnovi točnosti, preciznosti, poštenja i korektnosti pri razmjenjivanju informacija, proizvoda, usluga i novca.
 
{{Mrva}}
354

uređivanja

Navigacijski izbornik