Mjeriteljstvo: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
JAnDbot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: bg:Метрология
wikipedizirano
Redak 1: Redak 1:
{{Wikipedizirati}}
{{Wikipedizirati}}
'''Mjeriteljstvo''' ili '''metrologija''' je [[znanost]] koja se bavi metodama mjerenja [[fizika]]lnih veličina, ostvarivanjem i održavanjem [[etalon]]a fizikalnih veličina, razvojem i izradom mjerila (mjernih instrumenata, uređaja i mjernog pribora), te analizom mjernih rezultata.
'''Mjeriteljstvo''' ili '''metrologija''' je [[znanost]] o [[mjerenje|mjerenju]], koja uključuje sve teorijske i praktičke aspekte mjerenja - bavi se metodama mjerenja [[fizika]]lnih veličina, ostvarivanjem i održavanjem [[etalon]]a fizikalnih veličina, razvojem i izradom [[mjerilo|mjerila]] (mjernih instrumenata, uređaja i mjernog pribora), te analizom mjernih rezultata. Za njezin nastanak većina metrologa navodi [[18. stoljeće]].
Mjeriteljstvo je razvijeno do [[primijenjena znanost|primijenjene znanosti]]. Ono je, kao i sve druge primijenjene znanosti, našlo ishodišta duboko u specijalističkim strukama u kojima se nešto svrhovito mjeri.
Mjeriteljstvo je razvijeno do primijenjene znanosti. Ono je, kao i sve druge primijenjene znanosti, našlo ishodišta duboko u specijalističkim strukama u kojima se nešto svrhovito mjeri. Zato se može postaviti da je u definiranju mjeriteljstva izrečena multidisciplinarna kategorizacija poimanja djelatnosti na kvantitetnom (količinskom)i kvalitetnom (sadržajnom) određenju pojavnosti u svim djelatnostima, zbivanjima, stanjima i događanjima. Mnoge su mjerne jedinice izvan priznatih sistema mjernih jedinica, pa ipak služe potrebi količinskog i sadržajnog određenja. Internacionalni sistem mjernih jedinica ime nekoliko grupa mjernih jedinica po čemu se vidi da se mnogo toga ne može mjeriti osnovnim jedinicama. Iz mjernih jedinica Internacionalnog sustava mjernih jedinica moguće je shvatiti temeljito što se izražava i kakav je aktivitet u brojčanom izrazu. Zato te mjerne jedinice čine temelj za razvoj mjeriteljstva, a s tim i gospodarstva, po osnovi točnosti, preciznosti, poštenja i korektnosti pri razmjenjivanju informacija, proizvoda, usluga i novca.


Dijeli se na:
*[[teorijsko mjeriteljstvo]];
*[[praktično mjeriteljstvo]];
*[[zakonsko mjeriteljstvo]].

Također, možemo ga posmatrati zavisno o:
*fizičkoj veličini koju razmatra (mjeriteljstvo [[vrijeme|vremena]], mjeriteljstvo [[dužina|dužine]], [[temperatura|temperature]]...);
*oblasti primjene (mjeriteljstvo [[medicina|medicine]], mjeriteljstvo [[astronomija|astronomije]], [[topografija|topografije]]...).


U definiranju mjeriteljstva izrečena je multidisciplinarna kategorizacija poimanja mjeriteljstva na ''kvantitetnom'' (količinskom) i ''kvalitetnom'' (sadržajnom) određenju pojavnosti u svim [[djelatnost]]ima, [[zbivanje|zbivanjima]], [[stanje|stanjima]] i [[događaj]]ima. Mnoge su [[mjerne jedinice]] izvan priznatih sustava mjernih jedinica, pa ipak služe potrebi količinskog i sadržajnog određenja. Međunarodni sustav mjernih jedinica ([[SI]]) ima nekoliko grupa mjernih jedinica po čemu se vidi da se mnogo toga ne može mjeriti ''osnovnim jedinicama''. Iz mjernih jedinica SI-a moguće je shvatiti temeljito što se izražava i kakav je aktivitet u brojčanom izrazu. Zato te mjerne jedinice čine temelj za razvoj mjeriteljstva, a s tim i [[gospodarstvo|gospodarstva]], po osnovi točnosti, preciznosti, poštenja i korektnosti pri razmjenjivanju informacija, proizvoda, usluga i novca.


{{Mrva}}
{{Mrva}}

Inačica od 12. travnja 2009. u 21:54

Mjeriteljstvo ili metrologija je znanost o mjerenju, koja uključuje sve teorijske i praktičke aspekte mjerenja - bavi se metodama mjerenja fizikalnih veličina, ostvarivanjem i održavanjem etalona fizikalnih veličina, razvojem i izradom mjerila (mjernih instrumenata, uređaja i mjernog pribora), te analizom mjernih rezultata. Za njezin nastanak većina metrologa navodi 18. stoljeće. Mjeriteljstvo je razvijeno do primijenjene znanosti. Ono je, kao i sve druge primijenjene znanosti, našlo ishodišta duboko u specijalističkim strukama u kojima se nešto svrhovito mjeri.


Dijeli se na:

Također, možemo ga posmatrati zavisno o:


U definiranju mjeriteljstva izrečena je multidisciplinarna kategorizacija poimanja mjeriteljstva na kvantitetnom (količinskom) i kvalitetnom (sadržajnom) određenju pojavnosti u svim djelatnostima, zbivanjima, stanjima i događajima. Mnoge su mjerne jedinice izvan priznatih sustava mjernih jedinica, pa ipak služe potrebi količinskog i sadržajnog određenja. Međunarodni sustav mjernih jedinica (SI) ima nekoliko grupa mjernih jedinica po čemu se vidi da se mnogo toga ne može mjeriti osnovnim jedinicama. Iz mjernih jedinica SI-a moguće je shvatiti temeljito što se izražava i kakav je aktivitet u brojčanom izrazu. Zato te mjerne jedinice čine temelj za razvoj mjeriteljstva, a s tim i gospodarstva, po osnovi točnosti, preciznosti, poštenja i korektnosti pri razmjenjivanju informacija, proizvoda, usluga i novca.