Razlika između inačica stranice »Joža Vlahović«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 7 bajtova ,  prije 10 godina
ispravak
(ispravak)
države, i osuđen na šest mjeseci zatvora. Ubrzo poslije izlaska iz zatvora, krajem 1935. godine, primljen je u Komunističku partiju, a kratko vrijeme poslije toga postao je Član Mjesnog komiteta SKOJ-a za Zagreb.
 
U proljeće [[1937.]] odlazi na odsluženje vojnog roka, u [[Novi Sad]]. Tamo je našao [[Rade Končar|Rada Končara]], pa njih dvojica organiziraju tajne marksističke kružoke. Godine [[1938.]] vraća se s odsluženja vojnog roka, i zapošljava u tvornici „Siemens", gdje je i ranije radio. Kao član Mjesnog komiteta SKOJ-a, veoma je aktivan u političkom radu s omladinom. Taj njegov rad nije bio nezapažen ni od strane policijskih organa, tako da je nekoliko puta uhapšenuhićen, ali se uvijek hrabro držao.
 
Početkom [[1939.]] godine, Joža Vlahović je postao član Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Hrvatsku, a ubrzo zatim i sekretar tog komiteta i član CK KPH. U ime Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Hrvatsku, sudjelovao je na V. i VI. zemaljskoj konferenciji SKOJ-a.
 
=== Drugi svjetski rat ===
 
Dana [[1. svibnja]] [[1940.]] godine, Joža Vlahović je Vlahović organizirao zagrebačku radničku i studentsku omladinu da zajedno demonstriraju protiv tiranije vlasti. Ove demonstracije su uzgibale i radničke mase u Zagrebu, pa je policija počela hapsiti začetnike demonstracija. Tako su policijski agenti došli u tvornicu „Siemens", da uhapse Rada Končara. Vidjevši agente, Joža Vlahović organizira radnike, koji su ih pretukli i izbacili iz tvornice.
Vlahović organizira radnike, koji su ih pretukli i izbacili iz tvornice.
 
Prije okupacije Jugoslavije, poznavali su ga mnogi omladinski rukovodioci Splita, Osijeka, Bjelovara, Varaždina, Slavonskog Broda i ostalih gradova. On je s njima često održavao sastanke u Zagrebu, ili odlazio na razne sastanke SKOJ-a u mnoge gradove u Hrvatskoj. Uputstva i savjeti koje je dijelio ostavljali su duboki dojam i mnogo su koristili ostalim rukovodiocima skojevskih organizacija.
 
Na VI. zemaljskoj konferenciji SKOJ-a, krajem 1940. godine, Joža Vlahović je postao član CK SKOJ-a.
Njegovo poznanstvo s Ivom Lolom Ribarom obogatilo ga je dragocjenim iskustvima u radu s omladinom. U to vrijeme SKOJ u Hrvatskoj predstavljao je veliku snagu, oko koje se okupljala omladina.
 
Okupacija Jugoslavije ga je zatekla u Zagrebu. Odmah se snašao u novim uvjetima, i okuplja napredne, patriotski orijentirane omladince, te formira diverzantske grupe u Zagrebu. Nedugo poslije proglašenja [[NDH]], dobiva poziv za vojsku, i on se, po direktivi Partije, odaziva. Bio je raspoređen za pisara u stožeru „topničke vojarne". Odmah poslije dolaska, Joža Vlahović počinje okupljati antifašistički orijentirane domobrane, a također je nabavljao oružje za akcije ilegalaca. Poslije kratkog vremena, Joža Vlahović je dezertirao iz domobrana, i nastavio ilegalni rad. Poslije niza akcija koje je organizirao u ilegalnom Zagrebu, [[22. kolovoza]] [[1941.]] godine prepoznao ga je ustaški doušnik Majerhold, pa su ga agenti uhitili. Ustaška policija, koja je naslijedila policijska dokumenta stare Jugoslavije, već ga je dugo tražila. [[Ustaše]] su znale da imaju jednog od rukovodioca SKOJ-a i KPH, pa su pristupili oprobanom metodom preslušavanja, lako podvrgnut mukama, Joža Vlahović je ostao dosljedan sebi, ništa nije priznavao. Uvidjevši da ne mogu ništa postići ni zlostavljanjem, ustaše su ga, u rujnu 1941. godine, strijeljale.
Okupacija Jugoslavije ga je zatekla u Zagrebu. Odmah se snašao u novim uvjetima, i okuplja
napredne, patriotski orijentirane omladince, te formira diverzantske grupe u Zagrebu. Nedugo
poslije proglašenja [[NDH]], dobiva poziv za vojsku, i on se, po direktivi Partije, odaziva. Bio je
raspoređen za pisara u štabu „topničke vojarne". Odmah poslije dolaska, Joža Vlahović
počinje okupljati antifašistički orijentirane domobrane, a također je nabavljao oružje za akcije
ilegalaca. Poslije kratkog vremena, Joža Vlahović je dezertirao iz domobrana, i nastavio
ilegalni rad. Poslije niza akcija koje je organizirao u ilegalnom Zagrebu, [[22. kolovoza]] [[1941.]]
godine prepoznao ga je ustaški doušnik Majerhold, pa su ga agenti uhapsili. Ustaška policija,
koja je naslijedila policijska dokumenta stare Jugoslavije, već ga je dugo tražila. [[Ustaše]] su
znale da imaju jednog od rukovodilaca SKOJ-a i KPH, pa su pristupili oprobanom metodom
preslušavanja, lako podvrgnut mukama, Joža Vlahović je ostao dosljedan sebi, ništa nije
priznavao. Uvidjevši da ne mogu ništa postići ni zlostavljanjem, ustaše su ga, u rujnu 1941.
godine, strijeljale.
 
Narodnim herojem proglašen je [[14. prosinca]] [[1949.]] godine.

Navigacijski izbornik