Wikipedija:Uvodni tečaj: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Uklanjanje izmjene 3378597 što ju je unio/unijela Annčica (Razgovor sa suradnikom:Annčica)
Redak 1: Redak 1:
{{uvodni tečaj}}
IZOBRAZBENO NOVINARSTVO
Značajke izobrazbenog novinarstva:
Izobrazbeno novinarstvo je posve suprotno vojnom, jer je ono najviše u funkciji istine i objektivnosti. Ono za to ima potporu u znanstvenoj etici, koja znanost shvaća kao stalno i kritičko-eksperimentalno traganje za otkrivanje novih spoznaja, izuma, otkrića kojima čovjek uvećava svoju slobodu.
Izobrazbeno(edukativno) novinarstvo, kao popularizator provjerenih znanstvenih u umjetničkih vrijednosti, kao organ kulture nacije i svijeta, zato nastoji omogućiti svim ljudima maksimalizaciju vlastitog rasta i stjecanje stručnosti, jer ono polazi od osnovne maksime da što ljudi više znaju postaju uspješniji i sposobniji u profesionalnom smislu. I stoga proizlazi niz konkretnih zadataka za izobrazbeno (edukativno) novinarstvo:
- obavještavati o svim ključnim događajima, o zbivanjima u prosvijeti u školstvu
- naglašavati pozitivne uzore, isticati najbolje namještenike u prosvjeti, roditelje pa i učenike, kako bi se motivacija za samoobrazovanjem podigla na što veću moguću razinu
- širiti među zaposlenima u prosvjetima pedagoške inovacije, kako bi se školski sustav stalno poboljšavao i usavršavao
-propagirati nove izume, posebno danas elektronička računala i njihovu implementaciju u školske sustave, jer oni nose treću pismenost koja će prevladavati u 21. stoljeću
- razvijati suvremene teorije koje istiskuju stari školski sustav kao predavački, razredno-satno-predmetni sustav, koji se svodi na stari komunikacijski model obične i jednostrane diseminacije gotovih informacija, te učeničkoga mehaničkog zapamćivanja, jer se danas obrazovni proces shvaća mnogo šire u kontekstu novoga komunikacijskoga modela aktivne, više informacijske obrade, što znači razvijanje svijesti i kod nastavnika i kod učenika i roditelja o potrebi učenja, kreativnoga pristupa učenju itd.
Izobrazbeno novinarstvo ima 3 bitne žurnalistučke značajke:
1. objektivno prikazivanje svega što je pozitivno i što ubrzava i inovira obrazovni proces,
2. kritičko vrednovanje svega u procesu izobrazbe, a posebno onoga što koči i umanjuje rezultate školskoga sustava i
3. zazuzimanje za inovacije, primjenu nove tehnologije i novih modela kojima se može reformirati dosadašnji školski sustav.
No osim tih spomenutih čisto novinarskih djelatnosti, izobrazbeno novinarstvo ima i izrazito obrazovnu funkciju, jer se pomoću specijaliziranoga izobrazbenog novinarstva mogu posredovati obrazovni sadržaji i neškolskim uzrastima.






Dobro došli na wikipedijin [[Wikipedija:Uvodni tečaj|Uvodni tečaj]]!
Dobro došli na wikipedijin [[Wikipedija:Uvodni tečaj|Uvodni tečaj]]!

Inačica od 15. svibnja 2012. u 14:56

Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Dobro došli na wikipedijin Uvodni tečaj!

Wikipedija je otvorena enciklopedija, što znači da i vi možete napisati neki članak, ili dopuniti - popraviti neki postojeći. Cilj ovog tečaja (tj. ovih 11 stranica uputa) uputiti je početnike kako uređivati članke na lak i jednostavan način. Kad završite tečaj moći ćete sami uređivati članke, nećete morati nikoga pitati za savjet: kako ovo, a kako ono...

Naravno, nećete znati sve o Wikipediji, ali ako će vas to zanimati, postoji serija članaka Wikipedija A-Ž. Ako se zapitate možete li naučiti rabiti wikipediju, znajte da suradnici Wikipedije imaju od 10-69 godina (tj. suradnici koji su podijelili te podatke s nama), raznih su struka i zanimanja, i najvjerojatnije jedina stvar koja ih sve povezuje jest ljubav prema znanju.

Ako vas neki pojam bude više zanimao, trebate samo pratiti Wikipoveznice, tj. kliknuti na plavu poveznicu na kojoj ćete naći detaljnije objašnjenje određenog pojma.

Krenimo: Uređivanje članaka.