Wikipedija:Tečaj (Uređivanje članaka)

Izvor: Wikipedija
Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Uređivanje teksta

Kad ste na stranici koju želite uređivati, kliknite na karticu Uredi kôd koja se nalazi na vrhu stranice.

Kad kliknete Uredi kôd, pojavit će se tekst dotične stranice u okviru za izmjenu, gdje možete uređivati tekst do mile volje.

Pregled prije snimanja promjena

Kad ste gotovi s promjenama obvezno kliknite na gumb Prikaži kako će izgledati, koji se nalazi ispod okvira za izmjenu. Taj će vam gumb prikazati kako će izgledati novi tekst kad ga snimite. Ako niste zadovoljni, nastavite s izmjenama, a onda opet kliknite Prikaži kako će izgledati.

Sažetak

Nakon što ste unijeli sve promjene, upišite u malo polje ispod okvira za izmjenu (tamo gdje piše "Sažetak") kakvu ste promjenu izvršili (budite kratki!) - taj će se opis pojaviti na stranici Nedavne promjene. Zatim kliknite na gumb Sačuvaj stranicu. Stranica će tada biti snimljena na Wikipediju.


  • PREPORUKA: Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program za uređivanje teksta), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u okvir za izmjenu teksta stranice. To je korisno i zato što onda možete čuvati svoje tekstove na svom računalu, te možete pisati dopune i kada niste spojeni na Internet (čime štedite novac ako nemate DSL ili drugu vrstu stalne internetske veze).
  • PREPORUKA 2: Ako se članak želi duže vremena uređivati i ne želite da neki drugi suradnik istovremeno preuređuje vaš članak, na vrhu članka potrebno je upisati {{Radovi}} (s dvije vitičaste zagrade sa svake strane).

Za napredne

Nakon što stvorite i snimite novu stranicu, dobro je učiniti sljedeće:

  • na toj stranici kliknite na tekst Što vodi ovamo na dnu stranice kako biste provjerili ima li članaka koji već vode na nju i koriste li ti članci isto značenje kao ono koje ste vi naveli;
  • provjerite na internetskom pretraživaču sve stranice na hrvatskoj Wikipediji gdje se spominje ime vaše stranice (vašeg članka), pa možete na tim stranicama napraviti poveznice prema svojoj stranici/članku (upišete u Google ovako: "site:hr.wikipedia.org <ime vašeg članka>");
  • provjerite ima li članaka na istu temu na drugim jezicima Wikipedije i onda ih stavite kao međuwikipoveznice na svoju stranicu.