Wikipedija:Tečaj (Ne zaboravite)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Neke stvari valja imati na umu pri radu na Wikipediji:

Ponašanje[uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Wikipedija:Wikibonton
Wikipedija potiče otvoreni dijalog svojih suradnika, bilo putem razgovora na stranici za razgovor nekog članka, stranici za razgovor suradnika, slanjem e-mailova suradniku (onima koji su naveli svoj e-mail prilikom registracije), online razgovorom preko Discorda ili na IRC-u.

Osobni napadi nisu dopušteni, prijavljene se suradnike opominje (ili blokira, ovisno o napadu), ako se radi o anonimnim IP suradnicima odmah se blokiraju!

Uređivanje članaka[uredi]

Neutralnost[uredi]

Neutralnost i objektivnost (na wikipedijinim stranicama za razgovor često se susreće engleska kratica NPOV [neutral point of view]) osnovni su zahtjevi enciklopedistike. Članci ne smiju biti subjektivni, obojeni autorovim emocijama, trebaju biti objektivni i provjerljivi.

Teme članaka[uredi]

Wikipedija je enciklopedija, stoga rječničke definicije (od jedne rečenice) o temama koje nisu prikladne za enciklopediju nemaju mjesta na Wikipediji. Ako želite napisati što je to riječ, rabite wikiprojekt Wikirječnik, ako želite pisati turističke osvrte, rabite Wikitravel. Na Wikipediji nema samoreklamiranja, dakle članci o ljudima koje internetski pretraživači ne pronalaze nemaju mjesta na Wikipediji.

Citiranje izvora[uredi]

Navođenje izvora u načelu je nužno, nenavođenje izvora u Vašem članku (ili člancima) može uzrokovati brisanje članka (ili članaka) uslijed neprovjerljivosti napisanih informacija u članku. Svakako pročitajte smjernicu Wikipedija:Navođenje izvora, a preporučljivo je znati kako se rabi literatura i kako se pravilno citira.

Jezik Wikipedije[uredi]

Jezik hrvatske Wikipedije je hrvatski standardni jezik, dakle članci trebaju biti napisani hrvatskim standardom, dok se na stranicama za razgovor možete izražavati slobodnije, uz pridržavanje općeg bontona :-).

<<< Prethodni: Tečaj (Stranice za razgovor)
Sljedeći: Tečaj (Prijavljivanje) >>>