Razlika između inačica stranice »Bitka kod Harana«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 40 bajtova ,  prije 8 godina
m
m (r2.7.3) (robot Mijenja: tr:Carrhae Muharebesi)
[[Datoteka:Knight-Iran.JPG|lijevo|mini|Reljef u [[Iran]]u koji prikazuje tešku [[Konjica|konjicu]] ([[katafrakt]]e).]]
Partska vojska od 1.000 [[katafrakt]]a (teška [[konjica]]) i 9.000 strijelaca na konjima susrela se s Rimljanima kod Harana. Te snage ipak nisu bili dio glavne partske vojske koja je krenula u [[Armenija|Armeniju]] pod vodstvom kralja [[Orod II|Oroda II]], već pomoćna vojska koja je trebala izviđati i usporiti rimsko napredovanje, te ih poraziti u slučaju ako budu dovoljno slabi. Krasovo konjaništvo se probiralo na čelu rimske vojske i sukobilo se protiv katafrakta, no inferiorna rimska oružja nisu uspjela probiti teške oklope partske konjice. Rimsko konjaništvo koje je brojčano bilo čak četiri puta veće od partskog ubrzo je potpuno uništeno, skupa s Krasovim sinom Publijem koji je ubijen. Istovremeno su partski strijelci na konjima okružili rimske legije i zasipali ih strijelama. Kras je brzo formirao svoje legije u veliki šuplji četverokut u cilju da spriječi vrlo mobilnije partske snage u proboju rimskih bočnih strana. General Surena je sakrio oklop svoje teške [[Konjica|konjice]] ispod odjeće, i prilikom napada na legionare prema dogovorenom signalu katafrakti su istovremeno otkrili svoj svijetli oklop. Surena je bio zadivljen malim učinkom na moral rimskih snaga i procijenio je da katafrakti neće biti dovoljni da se razbiju rimske formacije. Stoga je poslao svoje strijelce na konjima da zasipaju legionare kišom strijela držeći se na sigurnoj udaljenosti. Kras je na to uzvratio formiranjem legija u "formaciju kornjače" u cilju da spriječi ranjavanje svoje vojske od strane partskih strijela. Većina odapetih strijela nije bila smrtonosna za Rimljane, no uzrokovale su ranjavanja. Ipak, dugotrajno opsjedanje Rimljana, mobilnost partskih snaga, količina ispaljenih strijela i tehnologija kompozitnog luka rezultirali su smrću tisuća rimskih legionara.
[[Datoteka:SurenaImage.jpg|desno|175px|mini|'''Partski princ'''plemić (moguće [[Surena]]), pronađen u Khuzestanu[[Huzestan]]u oko godine [[100.]], izložen u [[Iranski nacionalni muzej|Nacionalnom muzeju]] u [[IranTeheran]]u.]]
Krasov plan bio je zaštiti svoje legionare od strijela sve dok strijelci na konjima ne ostanu bez strijela<ref>http://www.iranchamber.com/history/surena/surena.php</ref>. Poslije nekoliko sati, legionari su počeli padati zbog vrućine, žeđi i ustrajnih partskih strijelačkih napada. Rimljani su konačno bili potpuno okruženi. Formacije kornjače su djelovale kao učinkovita obrana, no nisu imale nikakav ofanzivni učinak protiv mobilne partske konjice. To je dalo Sureni povod za direktni napad katafraktima na rimske snage, koje su ubrzo prepolovljene nakon čega su se dali u paničan bijeg. Kras je bio u prilici pobjeći, no neuspješno se pokušao u pustiti u pregovore s Partima te je konačno i on ubijen. Neki izvori tvrde kako su Parti kao odgovor na Krasovu pohlepu u njegovo grlo izlili rastopljeno [[zlato]]. U konačnici, bio je to jedan od najvećih rimskih poraza ikad; gubici su brojali oko 20.000 mrtvih vojnika, dok je većina ostatka zarobljena. [[Partsko Carstvo|Parti]] su pretrpjeli minimalne gubitke.
 

Navigacijski izbornik