Razlika između inačica stranice »Kult ličnosti«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 1.190 bajtova ,  prije 7 godina
bez sažetka
m (Uklonjena promjena suradnika 46.40.21.94, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Addbot)
 
Izraz je prvi put upotrijebio [[Nikita Hruščov]] u izvještaju na zatvorenoj sjednici 20. kongresa [[Komunistička stranka Sovjetskog Saveza|Komunističke stranke Sovjetskog Saveza]] (1956.), u kojemu je apologiju [[Staljin|Josifa Visarionoviča Staljina]] i cijeli sustav političkih, propagandnih i represivnih mjera koji se tom apologijom služio osobito u tijeku posljednja dva desetljeća Staljinove vlasti označio kao [[kult]] ličnosti. To doba je također nazvano "razdobljem kulta ličnosti". U opisu navedenoga navođeni su: zloupotreba vlasti, represalije protiv političkih protivnika, koje su uključivale i njihovo uništenje, partijske [[čistke]], masovno deportiranje "neprijatelja naroda", često i posve neupućenih građana. Sve te zloupotrebe, golemih razmjera i posljedica, trebale su, uz falsifikate o povijesnim događajima i Staljinovoj ulozi u njima, osigurati nesmetano provođenje Staljinove samovoljne vlasti. Kult ličnosti se diferncirao kao poseban oblik [[autokracija|autokratske]] vladavine koja se temelji na posvemašnoj [[birokracija|birokratizaciji]] društvenog i političkog života.
 
== Kult ličnosti Josipa Broza Tita u SFRJ ==
Komunisti su nakon smrti [[Josip Broz|Josipa Broza Tite]] nastavili veličati njegov kult.Političko živo odvijao se po parolom "Poslije Tita Tito".Pojačana je [[ideologija|ideološka]] dimenzija u osnovnoškolskom i srednjoškoslom obrazovanju kvizom "[[Titovim stazama revolucije]]" pri čemu su pobjednicima osiguravane nagrade i prednost pri dobivanju potpora i upisima na fakultete.
U [mediji]]ma i na javnim priredbama isticana je zakletva "[[Druže Tito, mi ti se kunemo]]". 25. svibnja slavljen je kao "[[dan mladosti]]" s raznim [[ritual]]ima iskazivanja obožavanja. Onaj tko je uspio javno pokazati više poštovanja ili odanosti za lik di djelo Tita nemetao se za neku vrstu njegova poslanika. Trend [[titoizam|titoizma]] prepoznali su pored komunističkih [[funkcioner]]a i lokalni karijeristi te nezaposleni omladinci koji su hodočastili pješice na njegov grob da bi na povratku od mjesnih komiteta tražili posao ili neku drugu vrstu nagrade za pravovjernost. <ref>Ivica (Ivo) Lučić, ''Uzroci rata, Bosna i Hercegovina od 1980. 1992. godine, Despot infinitus d.o.o.: Zagreb, 2013., str. 33 </ref>
 
== Karakteristike kulta ličnosti ==
datoteka:Mao Zedong Porträt am Eingang zur Verbotenen Stadt.jpg|[[Mao Ce Tung]]
</gallery>
 
== Izvori ==
{{izvori}}
 
[[Kategorija:Politika]]

Navigacijski izbornik