Asi: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodan 141 bajt ,  prije 8 godina
bez sažetka
No edit summary
No edit summary
* [[Ve]] (Henir), brat Odina i Vilija, s kojima je od tijela ledenog diva Ymira načinio svijet. Ime mu znači "svetište".
* [[Thor]], bog groma, munje i oluje, ali također i snage, liječenja i plodnosti. Nakon Odina najmoćniji bog i njegov najstariji sin. Njegov zaštitni znak je čudesni čekić [[Mjollnir]] kojeg ne može podići nitko osim njega i njegovog sina Modija. Oženjen je božicom Sif. U Ragnaroku će ubiti divovsku zmiju [[Jormungand]], ali će i sam podleći njezinom otrovu.
* [[Njord]]
* [[Freyr]]
* [[Bragi]], bog poezije i govorništva. Sin Odina i Gunnlög, kćeri diva Suttunga. Njegova žena je Idun.
* [[Baldr]], sin Odina i Frigg, najomiljeniji među bogovima. Nenamjerno ga je ubio slijepi bog Hodr, kao žrtva Lokijeve prijevare. Njegova žena bila je Nanna s kojom je imao sina Forsetija.
* [[Hermod]], Odinov sin, najbolji jahač među bogovima. Otišao je u kraljevstvo mrtvih da bi od [[Hel]] izmolio povratak boga Baldra u svijet živih.
* [[Mimir]]
* [[Kvasir]]
* [[Magni]], sin Thora i divice Jarnsaxe. Ime mu znači "snažni". Jedini osim Thora može podići očev čekić Mjollnir, kojeg će polubratom Modijem naslijediti nakon [[Ragnarok|Ragnaroka]].
* [[Modi]], sin Thora i Sif. Ime mu znači "ljutiti". Zajedno s polubratom Magnijem preživjet će Ragnarok i naslijediti očev čekić Mjollnir.
* [[Loki]] je bog prijevare živi u Asgardu i broji se u Ase iako zapravo nije As nego div.
 
Boginje Asa su:
* [[Frigg]]
* [[Freyja]]
* [[Sif]]
* [[Iduna|Idun]]
* [[Jord]]
* [[Geffjon]]
* [[Fulla]]
* [[Thrud]]
 
 
 
65

uređivanja

Navigacijski izbornik