Citosol: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 36 bajtova ,  prije 7 godina
bez sažetka
No edit summary
No edit summary
{{organeli}}
 
'''Citosol''' ili '''citoplazma''' je [[koloid]]na tekućina unutar [[stanica|stanice]]. Obavijena je amfipatnom [[fosfolipid]]nom membranom ([[prokarioti]] + stanična stijenka) te se u njoj nalaze sve stanične [[organela|organelaorganele]]. Biokemičari radije koriste naziv citosol koji označava tekuću fazu stanice preostalu nakon što se [[centrifuga|centrifugiranjem]] obore sve organele. Ona ispunjava unutrašnjost [[stanica|stanice]].
 
Citoplazma se kao [[koloid]] odlikuje većom gustoćom od [[voda|vode]], a osobine su joj elastičnost i pokretljivost. [[Eukariotska stanica|Eukariotske stanice]] imaju visoko organiziranu citoplazmu kroz koju se pruža mreža tankih [[bjelančevina|bjelančevinastih]] niti i cjevčica, točnije [[stanični kostur]] ili citoskel.
 
Citoplazma je osnovna supstanca koja ispunjava stanice. Citoplazma se sastoji od 80% vode i obično je prozirna. Citoplazma nije potpuno tekuća nego je više [[želatina|želatinozne]] forme, ali prelazi u tekući oblik ako se mehanički djeluje na nju (trešenjem ili miješanjem). Citoplazma se često naziva i citosol. U njoj se nalaze svisve organeliorganele bitni za život stanice koje sve zajedno obavija [[lipidna membrana]]. Citoplazma se nalazi unutar stanice, jezgre i unutar organela.
 
Cijela citoplazma je pregrađena proteinskim potpornim strukturama koje imaju oblik izduženih štapića ili žica. Ovi strukturni elementi održavaju i mijenjaju oblik stanice te omogućuju uređen položaj organela u stanici.
 
Citoplazma je u kemijskom smislu [[otopina]] koja sadrži otopljene ili neotopljene tvari. Različite tvari mogu kroz citoplazmu strujati i nalaziti se na različitim mjestima u stanici. Jezgra stanice, na primjer, često putuje kroz stanicu mijenjajući pri tome svoj oblik i položaj. Citoplazma sadrži ove sastojke: proteine (uključujući enzime), vitamine, ione, nukleinske kiseline i nuekleoide, aminokiseline, šećere, ugljikohidrate, masne kiseline itd.
 
Na kraju možemo zaključiti da je osnovna funkcija citoplazme da omogućuje laku povezanost osnovnih citoplazmatskih sastavina, uključujući genetski materijal u jezgri. U citoplazmi se odvija većina, za život stanice važnih funkcija kao što su rast stanice, metabolizam, replikacija stanice itd.
1.465

uređivanja

Navigacijski izbornik